Orhideju kopšana un atdzīvināšana – cik bieži jālaista orhidejas u.c. padomi

4. Laistīšanas biežums ir atkarīgs no augsnes mitruma.

Orhideju ieteicams aplaistīt ar vārītu vai mazliet skābu ( skābeņskābe vai citronskābe) ūdeni. Vienreiz nedēļā puķu pods ar orhideju jāiemērc spainī ar ūdeni (līmenis – līdz lapām). Saknes, kuras paliek gaisā, jāapsmidzina no pulverizatora.

 

Un tagad par orhideju atdzīvināšanu!

Orhideju atdzīvināšana

1. Lai noteiktu sakņu sistēmas stāvokli augs uzmanīgi jāpavelk pa labi un tad pa kreisi. Ja tas ir cieši iesakņojies substrātā, tad sakņu sistēmai noteikti trūkst mitruma pārāk retas laistīšanas dēļ. Noteikti ir pienācis laiks augu atdzīvināt!

Noņem puķupodu no palodzes un ļauj augam atrasties mierā aptuveni 40 minūtes. Pēcāk uz stundu ievieto augu traukā ar ūdeni, ūdens temperatūrai jābūt aptuveni 30-40 grādiem pēc Celsija skalas.

Ar stundu pilnībā pietiks, lai saknes uzsūktu tām nepieciešamo šķidrumu, tu ievērosi, ka tās kļuvušas stingrākas kā iepriekš.

 

2. Izmantojot dušas uzgali aplej augu ar siltu ūdeni, vairies apliet ziedlapas.

Pagaidi 20 minūtes, liekais ūdens pats aiztecēs prom. Izmantojot salveti nosusini stublāju, kur savienojas lapas.

Novieto puķupodu labi apgaismotā vietā un pārliecinies, ka šajā vietā gaisa temperatūra nepārsniedz 18-25 grādus Celsija.

 

3. Ja nosakot auga sakņu stāvokli tu saproti, ka orhideja knapi turas puķupodā, izņem augu no tā un pievērs padziļinātāku uzmanību sakņu sistēmas izpētei.

Lasi arī: Šādi kopjot Ziemassvētku kaktusu, tas ziedēšanas laikā bija pilnos ziedos. Atklāju noslēpumu!

Saknes, kurās ir plaisas ir jānogriež, jo tās jau ir sapuvušas pie pamatnes. Gluži pretēji jārīkojas ar lapām, tās nedrīkst griezt nost – augs pats parūpēsies par to likvidēšanu.

Pirms ķeries pie sakņu apgriešanas, šķēres ar kurām tās griezīsi ir jādezinficē izmantojot antibakteriālu šķīdumu, kad tas izdarīts pilnībā jānogriež sakņu nokaltušā daļa.

5. Pēc tam nogrieztie sakņu stiebri jāapstrādā ar aktivizēto ogli. Lai to izdarītu bļodiņā ar karotes palīdzību jāsaspaida divas aktivētās ogles tabletes.

6. Kad auga saknes apstrādātas ar aktivēto ogli, orhideju liek atpakaļ substrātā, lai brūces savilktos. Orhideja, kas atrodas augšanas stadijā pati izdzīs jaunas saknes.

7.Lai atjaunotu auga lapas, tās jāapstrādā ar dzintarskābes šķīdumu reizi 10 dienās.

Lasi arī: Skaistākās rožu šķirnes pasaulē (+bildes)

Šajā video redzams kā atdzīvināt mājās audzētās orhidejas:

www.takprosto.cc

 

Leave a Comment