Ovīšos iestādīts simtsgades ozols

Ventspils novada Tārgales pagasta Ovīšu ciemā atzīmējot mūsu valsts simtsgadi iestādīts Latvijas simtsgades ozols. Stādīšanai ir izvēlēts Latvijas ozls, kuru izvēlēties palīdzēja Daiva Sprudzāne no uzņēmuma Galantus. Ozola augstums ir 3 metri. Tā ievērojamais augstums izvēlēts tā , lai izvairītos no meža zvēru nedarbiem. Šādiem ozoliem arī labāk attīstīta sakņu sistēma, kas dod cerības, ka koks labāk iesakņosies. Zeme tika sagatavota sajaucot melnzemi ar māliem, un bedre veidota divas reizes lielāka kā parasti. Svētku iniciatore ir “Ovīšu draugu kopa”, kas atdzīvinājusi Ovīšu sabiedrisko dzīvi.

Ozola stādīšanai īpašu nozīmi piešķir Vairas Vīķes Freibergas ,Latvijas eksprezidentes piedalīšanās. To kuplināja arī lībiešu un latviešu folkloras grupa Kandla. Ielūgto goda viesu vidū arī Tārgales daudzbērnu ģimenes. Ciemiņi tika cienāti ar Kurzemes skābputru, sklanaušiem, Alsungas maizi un pīrāgiem

Biedrībā “Ovīšu draugu kopa” apvienojušies vairāk kā desmit aktīvistu, tā dibināta pirms gada ar mērķi aktivizēt Ovīšu iedzīvotājus, lai viņi domātu par ciema attīstību un risinātu dažādus aktuālus jautājumus. Biedrības sirds u dvēsele ir ilgadēja Ovīšu bākas pārvaldniece Iveta Badere. Pateicoties viņas uzņēmībai, salabots ceļš Ovīšu virzienā, uzstādīts Austras koks. Atpazīstami kļuvuši biedrības pārstāvja Ērika Loka organizētie vasaras koncerti jūlija trešajā sestdienā. Septembrī Ovīšu bāku un tās jauno jūras navigācijas vēstures ekspozīciju neoficiālā vizītē apmeklēja Konstantīns Obolenskis (Konstantin Obolensky) ar ģimeni, Šveices vēstnieks Baltijas valstīs. Obolenska kungs ir pirmais no ārzemju vēstniekiem, kas apmeklējis augstāko bāku Latvijā. Nu jau otro gadu Ovīšos notiek “Bākas lasījumi”, kurā interesenti klausās oriģinālus lasījumus par aktualitātēm Latvijā un pasaulē. Izstrādāts arī Ovīsu draugu kopas logo. Latvijas simtsgade sagaidīta godam.

Leave a Comment