Papiruss – rakstīšanai un ne tikai…

Īstenībā par papirusu sauc materiālu, uz kuriem tie ir sarakstīti. Runa ir par tāda paša nosaukuma augu, kas bija sastopams Nīlas deltā. Šis materiāls izceļas ar savu neticamo izturīgumu…

Gadsimtiem ilgi saglabājies

Papirusu izgatavoja izmantojot aušanai līdzīgas metodes. Stiprināja materiālu ar līmei līdzīgu vielu. Rūpīga attieksme un glabāšana rituļu veidā – tādā veidā tas ļāva papirusam labi saglabāties.

Mazu plostu veidošanai…

Tika izmantots papirus, cik nu dīvaini tas nešķistu, kā arī būvējot laivas. Virkne zinātnieku uzskata, ka ēģiptieši bija lieliski jūrnieki un ar savu kuģu palīdzību tika pat līdz Amerikai.

Īstais un viltotais

Papirus Ēģiptē jau sen neaug, to izgatavo no mākslīgi audzētiem analogiem. Īstu papirusu nevar saburzīt un arī salauzt, kad to loka un viņam nav smaržas – atšķirībā no “imitācijām”, kas gatavotas no rīsu salmiem, banānu vai palmu lapām.

No papirusa līdz papīram

Kaut arī papirusi ir nonākuši no Senās Ēģiptes daudzās citās valstīs, tai skaitā, Grieķija, Roma un Izraēla, arī citām tautām bija arī savi iemīļotie materiāli manuskriptu veidošanai, no kurām savulaik sastāvēja bibliotēkas.

 

Avots: myjane.ru 

COMMENTS

  • <cite class="fn">Latenes učene</cite>

    Vārds “papiruss” jāraksta ar diviem “s” galā. Cik klases pabeidzāt?

Leave a Comment