Par ārkārtas situāciju ārstniecībā

Latvijas rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienība (LRPOA) uzskata, ka par ārkārtas situāciju medicīnā ir jāuzskata jau pats fakts, ka, salīdzinājumā ar citiem Latvijas darba ņēmējiem, nozarē gadiem ilgi ir īstenotā prakse Latvijas mediķiem „brīvprātīgi” ļaut strādāt neadekvāti garas nepilnīgi apmaksātas virsstundas, kas atspoguļojas arī zemajos un pat pakalpojumu faktisko pašizmaksu nesedzošajos valsts apmaksātās Vese***as aprūpes tarifos.

LRPOA jau atkārtoti ir brīdinājusi, ka šāda situācija veicina rehabilitācijas speciālistu „aizplūšanu” no valsts uz maksas pakalpojumu sektoru, kas rehabilitācijas pacientu atlasē pievieno papildus un ļoti „skarbu” kritēriju – pacienta maksātspēju par rehabilitācijas pakalpojumiem. Jo īpaši šī situācija skar tos pacientus, kam pēc sekmīgas akūtas ārstēšanās sakarā ar insultu, politraumām u.tml. ir nepieciešama adekvāta multiprofesionāla rehabilitācija, kuras izmaksas vairums Latvijas iedzīvotājiem ir pārāk augstas.

LRPOA aicina Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju šodienas sēdē nerisināt tikai Vese***as aprūpes „situācijas saglābšanu ” pēc Jaunā gada, bet strādāt pie ilgtermiņa plāna mediķu t.sk. rehabilitācijas speciālistu atgriešanai valsts apmaksāto Vese***as aprūpes pakalpojumu sniedzēju rindās!

Leave a Comment