Par gatavošanos veikt teroraktu personai piemēros medicīniska rakstura piespiedu līdzekli

Š.g. 13. jūnijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore nodevusi tiesai lietu medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšanai vienai personai par to, ka viņš gatavojās veikt teroraktus kādā no skolām un vairākās citās vietās Jūrmalā.

Saskaņā ar lēmumu vīrietis, kurš nepieder nekādai teroristiskai organizācijai, bija norvēģu terorista Andersa Bēringa-Breivīka darbību atbalstītājs un piekritējs. Viņš nolēma izdarīt teroraktus jeb darbības, kas vērstas uz masveida cilvēku iebiedēšanu, dedzināšanu, kaitējot valsts un tās iedzīvotāju interesēm. Persona sastādīja plānu un veica sagatavošanās darbus, tai skaitā, sagādāja līdzekļus noziedzīgā nodarījuma īstenošanai. Veicot savlaicīgas procesuālas darbības, izmeklēšanas iestādes pārtrauca viņa noziedzīgās darbības.

Tāpat persona veikusi arī nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu, jo dažādās interneta vietnēs laikā posmā no 2016. – 2018.gadam ievietoja pret krievu un romu tautības pārstāvjiem vērstus komentārus.

Persona veikusi noziedzīgus nodarījumus, kas paredzēti pēc Krimināllikuma 15.panta trešajā daļā un 791. panta pirmajā daļā un Krimināllikuma 78.panta otrajā daļā.

Tā kā pirmstiesas kriminālprocesa laikā tika noskaidrots, ka vīrietis noziedzīgo nodarījumu izdarījis būdams nepieskaitāmības stāvoklī, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore pieņēma lēmumu par krimināllietas nosūtīšanu Rīgas rajona tiesai (Jūrmalā) medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšanai.

Leave a Comment