Lielākajai daļai cilvēku vēdera pūšanos un pastiprinātu gāzu veidošanos rada apēstie pārtikas produkti. Uz to, ka diskomforta iemesls ir apēstā maltīte, nereti norāda arī smaguma sajūta, caureja vai sāpes vēderā.
Daudziem cilvēkiem trūkst fermentu, kas nepieciešami pārtikā esošo cukuru šķelšanai. Visbiežāk cilvēka gremošanas sistēma nespēj labi pārstrādāt piena cukuru jeb laktozi, kas atrodama pienā, sierā un saldējumā, vai augu valsts cukurus – fruktozi, sorbītu un rafinozi. Tos satur āboli, bumbieri, sīpoli, pupas, zirņi un kāposti. Ja tie neapstrādāti nonāk resnajā zarnā, baktērijas tos sašķeļ un veidojas nepatīkami smakojoša gāze, kas cilvēkiem traucē visbiežāk. Der gan atcerēties, ka ikvienam cilvēkam gāzes izdalās vismaz 6 – 25 reizes dienā. Gāzu veidošanos veicina arī ūdenī šķīstošās šķiedrvielas, ko satur, piemēram, auzu pārslas.
Lasi vēl: Ir kāds vienkāršs veids, kā panākt to, lai vēdera gāzes nepatīkami nesmako
Lai noteiktu, kas izraisa vēdera pūšanos, var veikt elptestu. Ja gāzes veidojas no ārējas iedarbības, piemēram, ātri ēdot, izelpā būs augsts skābekļa līmenis. Pārbaudot kādas produktu grupas, piemēram, piena cukura nepanesību, pacientam tukšā dūšā liek iedzert glāzi piena un pēc tam nosaka, cik daudz izelpā ir ūdeņraža, kas var rasties tikai pēc baktēriju iedarbības.
Lēnām un maz, bet bieži
Svarīgi ēst lēnām, biežāk nekā trīs reizes dienā un nelielām porcijām. Tas var palīdzēt novērst ne tikai vēdera pūšanos, bet arī to, ka vakarā vairs negribēsies baudīt daudz ēdiena, kas pārvēršas liekajos kilogramos. Vēlams arī pēc katras maltītes 10 – 15 minūtes pastaigāties.
Lai noteiktu, kuri produkti veicina vēdera pūšanos, uz divām trim dienām kādu no tiem vajadzētu izslēgt no savas ēdienkartes un pavērot savu pašsajūtu. Produktus, kas izraisa vēdera pūšanos, ieteicams ēst retāk un mazākā daudzumā vai citādi pagatavotus, piemēram, dārzeņus tvaicējot, nevis ēdot svaigus. Tauki, olbaltumvielas, piemēram, trekna gaļa, parasti nav vēdera pūšanās iemesls.
Lai mazinātu vēdera pūšanos un gāzu veidošanos, var lietot aktivētās ogles tabletes, simetikonu saturošus līdzekļus, fermentu preparātus, kā arī medikamentus gremošanas orgānu, tostarp aizkuņģa dziedzera darbības veicināšanai. Piena un piena produktu labākai panesībai var palīdzēt laktāzes preparāti, kas šķeļ piena cukurus. No tautas līdzekļiem ieteicama ķimeņu, diļļu vai fenheļa tēja.
Uzziņa
Vēdera uzpūšanos un pastiprinātu gāzu veidošanos var arī izraisīt:
- dažādas gremošanas sistēmas slimības, piemēram, kairinātu zarnu sindroms, zarnu infekcijas vai parazīti, kolīts, Krona slimība, celiakija, žultspūšļa vai aizkuņģa dziedzera problēmas;
- ar gremošanas sistēmu nesaistītas slimības, piemēram, olnīcu cistas sievietēm;
- hormonālas izmaiņas, piemēram, menopauze;
- medikamentu, tostarp nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošana.
[…] Lasi arī: Pēc ēšanas vēders kā piepūsts balons. Kāpēc un ko darīt? […]