Pēc retumiem uz Poliju. Kā Lodziņi Raunas pievārtē iekārto dārzu

ILVAS un JĀŅA LODZIŅU 1,2 hektārus lielais dārzs atrodas Raunas pievārtē. Senā mājvieta un dārzs pēdējos gados piedzīvojis ievērojamas pārmaiņas. To atzinīgi novērtējuši arī Puķu draugu saieta dalībnieki, kuri pērnvasar viesojās Raunā. Lodziņu ģimenes dārzs ir ne tikai plašs, bet arī ar ievērības cienīgu augu kolekciju. Var tikai apbrīnot, ar kādu mīlestību un rūpību viņi stāsta par katru savu augu.

Atgriešanās dzimtas mājās

Pirms padsmit gadiem Jānim radās iespēja atpirkt mājas, kurās pats ir dzimis, un kopā ar ģimeni no Cēsīm pārcelties uz Raunu.

“Kad sākām saimniekot, te bija padsmit ābeļu un pāris desmiti ogu krūmu. Te viss bija kā kārtīgos laukos. Krievu laikos tā bija iztikšana, nekā jau nebija. Kūtī bija govs, cūkas, aitas, vistu jūra un truši. Vasarā nevienam īsti nepatika ne ravēt, ne ogas lasīt. Tas viss tika likvidēts. Nesen atradām disku ar bildēm, un paši esam pārsteigti, cik daudz te ir izdarīts un kā te viss mainīts,” atzīst Ilva.

Lasi arī: Šīs 5 zodiaka zīmes nebaidās izsvītrot cilvēkus no viņu dzīves

Kad vecie krūmi bija izrakti, tika atjaunots aizaugušais dīķis, kur kolhoza laikos saimniecībai bija ūdens ņemšanas vieta. Pirms sešiem gadiem tika piepirkta klāt zeme otrpus dīķim. Un tad saimnieki bija jauna izaicinājuma priekšā – ko darīt ar piepirkto zemi? “No sākuma bija doma, ka audzēsim visu, kas ir ēdams. Pēc tam sapratām, ka Raunā viss ēdamais ir nopērkams. Domājām audzēt ārstniecības augus – lavandu vai kumelīti. Visu laiku bijām meklējumos, līdz nonācām Zaļenieku kokaudzētavā,” stāsta saimniece

Šķir nākošo lapu, lai turpinātu lasīt!

Leave a Comment