Pētījums! Kā sievietes var sākt “domāt kā vīrieši”

Viņu smadzenes tiek pakļautas strukturālām pārmaiņām un tās samazina daļas, kas atbildīgas par valodu un runu, tā apgalvo zinātnieki.

Šis atklājums negribot liek nonākt pie apziņas, ka “vīrieši ir no Marsa un sievietes ir no Venēras”.

Sievietēm ir dabiski labākas verbālās un multidarbošanās spējas, bet vīriešiem izteikti labāka ir telpas izjūta.

Zinātnieki 18 gadus vecām transseksuālām sievietēm, kas grasījās veikt dzimuma maiņu, pirms un pēc četru nedēļu ilgas hormonu terapijas veica smadzeņu magnētisko rezonansi.

Viņi atklāja, ka testosterona terapijas lika samazināties pelēkajām šūnām – nervu šūnām – divos reģionos, kas atbild par valodu, Brokas un Venicka reģionos.

Tajā pašā laikā, pastiprinājās saikne starp abiem minētajiem smadzeņu reģioniem.

Zinātnieks, profesors Ruperts Lanzenbergers, no Vīnes Universitātes pastāstīja: “Tas ko mēs redzam, tā ir kvantitatīvā atšķirība smadzeņu struktūrā pēc ilgstošas testosterona terapijas. Būtu neiespējami to uzzināt, ja nebūtu transseksuālās populācijas.”

“Vienkāršākiem vārdiem sakot, šī pētījuma rezultāti pierāda to, ka atšķirības starp sievietes un vīrieša smadzenēm veido cirkulējošie dzimuma hormoni. Papildus, hormoni, kā izrādās, visu mūsu dzīvi turpina iespaidot smadzeņu struktūru, nevis tikai agrās cilvēka attīstības fāzēs.”

“Ir labi zināms tas, ka runas attīstība ir krasi atšķirīga zēniem un meitenēm, un to izraisa abiem dzimumiem atšķirīga smadzeņu nobriešana.”

“Sievietēm mainot dzimumu uz vīrišķo, šis process rezultējas ar smadzeņu masas samazināšanos ar runu saistītos smadzeņu reģionos, kas izskaidro kādēļ sievietēm parasti piemīt stiprākas runas spējas. Pētījumu veikušie zinātnieki apgalvo, ka sievietes, kas maina dzimumu pēc hormonu terapijas sāk domāt kā vīrieši.”

Avots: theindependent.com

Leave a Comment