Pieaugot enerģijas cenām, eksperti prognozē, ka pieaugs nelikumīgi nocirsto sauso koku skaits.

Energoresursu sadārdzināšanās dēļ malkas cena šogad ir pieaugusi līdz nebijušam līmenim. Tas varētu izraisīt mežos nelikumīgi nocirsto koku apjoma pieaugumu. Lai gan tā var šķist nekaitīga darbība, ir svarīgi atcerēties, ka par iesaistīšanos šādā uzvedībā var tikt izvirzīta kriminālapsūdzība. Tāpat bez atļaujas svešā īpašumā izzāģējot sausus kokus, var tikt nodarīts nopietns kaitējums dabiskajai videi. Tieši pirms valsts svētkiem “Latvijas valsts mežu” (LVM) Drošības un kontroles daļas darbinieki konstatēja, ka īpaši aizsargājamā dabas teritorijā “Ziemeļgaujā”, pie Valmieras, kāds nelikumīgi nocirtis 7 nokaltušas priedes.

LVM Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Vilmārs Katkovskis sacīja: “Tā ir svaigas galotnes ciršana. Varam mēģināt atrast, kur rodas problēma. Attiecīgā persona labi zināja, ka viņa rīcība nav bijusi likumīga. un pielika lielas pūles, lai segtu pēdas. Valsts meža dienesta Ziemeļvidzemes virsmežniecības virsmežzinis Raivo Rudzītis sacīja: “Šis beidzot izskatās pēc īstā, kas ir maskēts ar mizu un mums ir baltas, skaistas skaidas, šī noteikti ir īstā.” Nenāciet šeit ar zāģi, jo tas nozīmētu kriminālpārkāpumu. Šī nav pirmā reize, kad kāds šajā īpašumā mēģina nelikumīgi cirst kokus. Rīgas mežos pēdējā mēneša laikā konstatēti pat četri zādzību gadījumi. Vienā gadījumā noziedznieks aizturēts nozieguma vietā. SIA “Rīgas meži” mežzinis Uldis Gaiss norādīja, ka zādzības palīdz atklāt mobilās meža kameras. Tas palīdz nodrošināt meža drošību un drošību, kā arī palīdz saglabāt tā dabisko skaistumu.

Protams, viņi zog sausu malku, tādu, ko uzreiz var izmantot apkurei. Tas ir visizplatītākais veids. Viņš norādīja, ka cenas jau ir pārāk augstas attiecībā uz izmantoto materiālu un ka biznesa modelis jau ir labi zināms. Ziemeļvidzemes virsmežzinis Rudzītis norādīja, ka koku zādzību pārsvarā konstatē paši meža īpašnieki, un par notikušo tiek ziņots Valsts meža dienestam. Pastāv risks, ka pie tik augstām koksnes un malkas cenām varētu pieaugt zādzības, skaidroja Rudzītis. Bet, ja redzat, ka kāds ir cirtis malku bez īpašnieka piekrišanas, informējiet meža dienestu, lai var informēt valsts policiju. Valsts Pol***ja šogad sākusi 166 kriminālprocesus pret tiem, kuri patvaļīgi izcirtuši vai bojājuši kokus. Aizsargājamā dabas teritorija “Ziemeļgauja” ietver nokaltušu koku ciršanu.

Valsts Pol***jas Rietumvidzemes iecirkņa Izmeklēšanas nodaļas priekšnieks Jānis Bagāts piebilda: “Vainīgā persona tika atrasta notikuma vietā. Par šādu gadījumu atbildīgā persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 3 gadiem. Varētu domāt, kas ir lielais darījums ar dažu koku nozāģēšanu malkai?Galu galā malka šobrīd ir tik dārga. Sausu koku neatļauta izvešana no meža, īpaši no aizsargājamām dabas teritorijām, nodara lielu kaitējumu dabas daudzveidībai. Rudzītis skaidroja, ka no šīs teritorijas ir izņemti nokaltušie, sausie koki, padarot to skaistāku. Ir daudzas kukaiņu, sūnu un ķērpju sugas, kas šajā vidē nevar atrast mājvietu. Kā uzsvēra gan uzņēmums LVM, gan “Rīgas meži”, malku savām vajadzībām legāli var iegūt, iepriekš sazinoties ar mums. Tuvojoties Ziemassvētkiem, “Rīgas mežu” pārstāvis atgādina, ka Rīgai piederošajos mežos egles cirst nedrīkst.

Leave a Comment