Pīrādziņi vācu gaumē, kas ļoti atšķiras no mūsu receptes

Gaisīga mīkla, apbrīnojama maizes garša. Ļoti garšīgas un smaržīgas maizītes iepriecinās visus jūsu ģimenes locekļus, radiniekus un paziņas 

Tradicionāls latviešu ēdiens, kas sastāv no mīklas, kas parasti ir pildīta ar dažādām sastāvdaļām, piemēram, gaļu, kāpostiem, kartupeļiem, sēnēm vai sieru. Tos var pagatavot gan ceptus, gan vārītus. Pīrādziņi ir lielisks uzkodu variants, ko bieži piedāvā gan kā iepriekš sagatavotu ēdienu, gan svaigi ceptus.

Tos var ņemt līdzi uz pikniku, pasniegt svētkos vai baudīt kā daļu no ikdienas ēdienkartes. Pīrādziņi ir daļa no latviešu kulinārijas tradīcijas, kas tiek nodota no paaudzes uz paaudzi. Bet šoreiz mēs pagatavosim pīrādziņus, ko gatavo Vācijā. Protams mūsējiem nav ne vainas, bet man patīk dažādot savu ēdienkarti!

Vācijā arī ir līdzīgi ēdieni, ko sauc par “pīrādziņiem”, taču atšķirībā no Latvijas, vācu versijas parasti tiek dēvētas par “Pasteten” vai “Brötchen”, atkarībā no formas un pildījuma.

Vācijā ir arī “Maultaschen”, kas ir lielāki mīklas maisījumi ar pildījumu, līdzīgi pīrādziņiem, bet parasti nedaudz lielāki un bieži vārīti, nevis cepti. Tos tradicionāli pilda ar gaļu, spinātiem, maizi un dažādiem garšaugiem, un tie ir populāri īpaši Vācijas dienvidos, piemēram, Štutgartes apgabalā

Pīrādziņi ir populāri gan svētku, gan ikdienas maltītēs un ir viens no tiem ēdieniem, kas bieži tiek iekļauts Latvijas viesību galda klājumu. Tradicionāli pīrādziņus gatavo ar rauga mīklu, kas ir gaisīga un mīksta. Pildījums var būt dažāds, un tas var atšķirties no reģiona uz reģionu vai pat ģimenes receptes. Šīs konkrētās receptes precīzu sastāvdaļu sarakstu atradīsi raksta beigās.

Pagatavošanas metode:

Ievietojiet raugu traukā, ieberiet 1 ēd.k. cukura un ielejiet 1 glāzi silta piena. Samaisa, atstāj nostāvēties. Lielā dziļā traukā ieber 750 g izsijātu miltu. Izdarīt iedobumu, ielej 200 ml karsta piena, pievieno 600 g skāba krējuma. Izmaisīt. Tad ieber atlikušo cukuru, pievieno 60 ml augu eļļas un raugu.


Jāizspiež 1 ola un 1 olas baltums, tad jāpievieno miltiem. Ieber 1 tējkaroti sāls un 1 tējkaroti cietes. Pakāpeniski samaisa, pēc garšas ieber cukuru. Mīcīt bļodā, pēc tam īsu brīdi uz darba galda. Apsmērē ar augu eļļu, ieliek tīrā bļodā, pārklāj ar vāku vai dvieli un liek siltā vietā uz 1 stundu.

Aprikozes ir nepieciešams iemērkt un apvārīt uz gaļasmašīnas. Pievieno zemeņu ievārījumu. Masa nedrīkst būt šķidra. Pārnest mīklu uz darba virsmas un sadalīt 2 daļās. Izveltnē slānī. Sagriež apmēram 7 cm biezās sloksnēs un pēc tam kvadrātos.

Veikt nelielus iegriezumus abās kvadrātu pusēs, kas atrodas pretī viens otram. Ievietojiet pildījumu vidū un, nedaudz pavelkot sagrieztos galus, savelciet vienu otrā. Pēc tam mīklu liek uz cepšanas paplātes un ietauko ar olas dzeltenumu un pienu.

Lasi vēl: Cepta zivs fileja saldskābā sīpolu -burkānu mērcē, kas ir kā radīta svētku maltītei

Sastāvdaļas:

Milti – 750 g
svaigs raugs – 25 g
25 % skābais krējums – 600 g
piens – 400 ml
cukurs – 150 g
vistas ola – 2 gab.
sāls – 2 tējk.
ciete – 1 tējkarote
augu eļļa – 85 ml
žāvētas aprikozes – 200 g
zemeņu ievārījums – 100-120 g

Cep 180 ℃ temperatūrā, līdz mīklas skaisti apbrūnē. Labu apetīti!

Leave a Comment