Pirmā šoziem uz ledus bojāgājušā cilvēka līķi glābēji atraduši. Viņi brīdina citus, ka ledus nav drošs.

Pēkšņā un agrā snigšana radīja ilūziju par to, cik biezs ledus ir uz ezeriem un upēm. Tā stāsta glābēji, kuri brīvdienās izsaukti uz Krāslavas novadu, kur no ūdens izvilkuši pirmo ziemas upuri – kādu, kurš bija izkritis cauri ledum. Glābēji tur sastapa arī zemledus makšķerniekus.

Ledus vēl nav drošs, tāpēc pagaidām nekāp uz tā. Ir maldīgs priekšstats, ka tas jau ir izveidojies – tas ir diezgan plāns, un tas var viegli saplīst. Tā bijis arī šajā gadījumā, kad kāds cilvēks ielauzās aptuveni 100 metrus no krasta. Glābēji ieradās un izvilka cietušo, taču Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests konstatēja, ka iestājusies Nā*e.

Ja esat zemledus makšķernieks, vēlams paņemt līdzi glābšanas vesti un krampjus. Ja jūs izlaužaties caur ledu, krampji var palīdzēt jums atgriezties uz virsmas. Ja jūs velk zem smags priekšmets, jums jāmēģina no tā atbrīvoties un uzkāpt atpakaļ uz ledus. Guļus uz muguras un collu uz priekšu, iesaka glābēji.

Pirmssvētku nedēļās VUGD saņēma vairākus izsaukumus par daļēji aizsalušām ūdenstilpnēm. Cilvēkus glābt nebija nācies, taču dažiem dzīvniekiem bija nepieciešama palīdzība, lai izkļūtu no ledus. Brīvdienās vietējie mednieki palīdzēja diviem aļņiem izkļūt no ledus.

Leave a Comment