Pirmais sniegs – pirmie sniega tīrīšanas darbi

Līdz ar pirmo sniegu Valmierā darbu visas diennakts garumā ir uzsācis ziemas dienests. Ir nepieciešama ietvju tīrīšana un apstrāde ar pretslīdes materiālu.

Lai nodrošinātu ielu uzturēšanu, ziemas dienesta dežurants veic regulāru pilsētas ielu apsekošanu, ņemot vērā laikapstākļus un braukšanas apstākļus uz ielām. Tomēr ziemas laikā aicinām autovadītājus būt uzmanīgiem un izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu, jo apledojums var veidoties arī atsevišķās vietās.

Valmieras ielu brauktuvju tīrīšanas secība tiek noteikta atbilstoši ielu uzturēšanas klasēm. Tās noteiktas, ņemot vērā ielas nozīmīgumu un intensitāti. A, B1 un B2 klases ielas ir asfaltētas vai ielas ar cieto segumu, savukārt C un D klases ielas ir grantētās ielas. B2 klases ielas – grantētās ielas, kurās veikta virskārtas apstrāde, ieklājot cieto segumu – tiek tīrītas pēc līdzīga grafika kā C klases ielas, jo satiksmes intensitāte tajās ir līdzīga C klases ielu satiksmes intensitātei.

Arī ietvēm, kur tas ir iespējams, sniega segai pārsniedzot 5 cm biezumu, tiek nodrošināta mehanizētā tīrīšana. Taču Valmieras pilsētas pašvaldība atgādina, ka zemes gabalu vai ēku īpašnieki ir atbildīgi par viņu īpašumiem piegulošajās teritorijās esošo ietvju tīrīšanu un apstrādi. Šogad jaunas ietves ar cieto segumu ir ieguvis Ausekļa ielas posms no Rīgas līdz Straupes ielai un Andreja Upīša ielas posms no Beātes līdz Rubenes ielai. Arī šo jauno ietvju uzturēšana to ēku un zemju īpašnieku pienākums, kam ietve atrodas īpašumam piegulošajā teritorijā.

Ziemas sezonā ir jāseko līdzi ietvju stāvoklim. Mitros un mainīgos laikapstākļos uz ietvēm mēdz veidoties ledus kārta. Tādēļ arī šajā laikā īpašnieka pienākums ir rūpēties par ietves apstrādi ar pretslīdes materiālu.

Pretslīdes materiāls – smiltis vai smilts-sāls maisījums – ir izvietots 89 publiski pieejamās vietās visā Valmieras pilsētā. Aizliegts ietves kaisīt ar izdedžiem, dubļiem, pelniem, melnzemi un citiem nepiemērotiem materiāliem.

Valmieras pilsētas pašvaldība arī atgādina, ka laika posmā no 1.decembra līdz 1.martam, transportlīdzekļu īpašniekiem, kas novieto savu transportlīdzekli stāvēšanai uz ielas vai koplietošanas teritorijā ilgāk par trim diennaktīm, pašiem ir jānodrošina teritorijas attīrīšana no sniega ap transportlīdzekli, lai netiktu traucēta gājēju un transporta satiksme.

Informācija par ielu un ietvju kopšanu ziemā, tai skaitā mehanizēti tīrāmo ietvju un pretslīdes materiāla kastu saraksts, pieejams Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Pilsēta” – “Ielu infrastruktūra”. Savukārt kārtību, kādā veidā publiskās un īpašumam piegulošās ietves ir kopjamas, nosaka Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.195 “Valmieras pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi”. Par pašvaldības saistošo noteikumu Nr.195 neievērošanu var tikt izteikts brīdinājums vai piemērots naudas sods fiziskām personām līdz 100 eiro, bet juridiskām personām līdz 200 eiro.

Leave a Comment