Pomelo – 15 iemesli, kādēļ savā uzturā vajadzētu iekļaut šo augli + recepte

 

Pomelo

3.  Pomelo: Samazina mazasinības risku

Mazasinība jeb anēmija ir Sli**ba, kas rodas sarkano As**s ķermenīšu trūkuma dēļ. To var pārvarēt lietojot uzturā pomelo. Pētījumi liecina, ka pomelo esošais C vitamīns palīdz organismā uzsūkties dzelzij. Šī procesa laikā veidosies sarkanie As**s ķermenīši , tādējādi novēršot anēmiju.

 

4. Pomelo: Smaganu Vese***ai

C vitamīna trūkums organismā izraisa smaganu asiņošanu. Viens no pārtikas produktiem, kas satur lielu daudzumu C vitamīna ir tieši šis auglis. Tāpat šis auglis satur kolagēnu, kas uzlabo zobu un smaganu veselību.

 

5. Pomelo: Veselīgi sirdij

Kālijs ir nozīmīga minerālviela, kas spēcina sirdi. Tā palīdz padarīt As**is vienmērīgas, kā arī normalizē As**sspiedienu. Arī šī augļa sastāvā esošais pektīns palīdz izvadīt organismam kaitīgās vielas. Tāpat pomelo samazina holesterīna līmeni, kas paaugstināšanās gadījumā ir viens no sirdsslimību izraisītājiem.

 

6. Samazina risku saslimt ar vēzi

Pomelo lietošana uzturā palīdz organismam cīnīties pret vēža šūnu veidošanos. Pomelo satur bioflavonoīdus, kas novērš krūts, aizkuņģa dziedzera un taisnās zarnas vēža veidošanos. Pomelo miza satur estrogēnu, kas bloķē vēža šūnu vairošanās spējas.

 

7. Pomelo: Palīdz zaudēt lieko svaru

Šie augļi ir vieni no šķiedrvielām bagātākajiem augļiem, šīs vielas ir nepieciešamas svara zaudēšanai. Šķiedrvielas uz ilgāku laiku nodrošina sāta sajūtu, tādējādi apspiežot apetīti. Papildus pomelo satur arī taukus dedzinošus ķīmiskos savienojumus.

 

Lasi vēl: 7 vērtīgākās mandarīnu mizu īpašības, par kurām Tu līdz šim neko nenojauti!

 

8. Samazina ķermeņa krampjus

Krampji ir muskuļu kontrakcijas, kas parādās pēkšņi un izraisa sāpes. Problēma rodas elektrolītu (nātrijs, magnijs, kālijs) un šķidruma nepietiekamības dēļ. To var apturēt regulāri uzturā lietojot pomelo augļus vai svaigu pomelo sulu.

 

9. Mazina gremošanas traucējumus

Viena no visbiežāk sastopamajām gremošanas problēmām ir aizcietējumi. Šis auglis satur daudz C vitamīna, kas palīdz saglabāt artēriju elastību, kā arī uzlabo gremošanas sistēmas darbību, turklāt šis auglis satur lielu daudzumu šķiedrvielu, kas veicina gremošanas sistēmas darbību un samazina iespēju saslimt ar taisnās zarnas vēzi.

 

10. Palīdz pret blaugznām

Ja Tu cīnies ar blaugznām, pamēģini tās novērst ar šī augļa palīdzību, Augstais ūdens saturs šajā auglī palīdzēs mitrināt ādu, bet C vitamīns novērsīs baktēriju rašanos.

 

11. Samazina osteoporozes risku

Šis auglis samazina osteoporozes risku, kas rodas kalcija deficīta rezultātā. Šis gardais auglis satur magniju un kalciju, kas nepieciešami veselīgas kaulu uzbūves saglabāšanai.

 

12. Aptur priekšlaicīgu novecošanos

Priekšlaicīga novecošanās ir oksidācijas process, kura laikā tiek bojātas šūnas un var notikt vēža veidošanās. Pomelo satur spermidīnu, kas aizsargā šūnas no bojājumiem, palīdzot saglabāt jauneklīgu izskatu. Auglis ne tikai pasargā ādu no bojājumiem un brīvo radikāļu ietekmes, bet arī palīdz ādai sintezēt kolagēnu. Pomelo sulas regulāra lietošana novērš grumbu veidošanos, kā arī tā padarīs ādu gludu un starojošu.

 

13. Normalizē As**sspiedienu

ŠĪ augļa sula satur lielu daudzumu kālija, kas ir vitāli nepieciešams As**sspiediena normalizēšanai, tāpat šis dzēriens samazina hipertensiju.

 

14. Attīra artērijas

Šī augļa sula satur pektīnu, kas atbrīvo As**svadus no kaitīgajām vielām. Augļu sula saglabā artērijas tīras no baktērijām un vīrusiem. C vitamīns šajā gadījumā darbojas kā antioksidants.

 

15. Palīdz atbrīvoties no aknes

Šī augļa sula palīdz samazināt pigmentācijas pleķus, kā arī pumpu veidošanos. Palielinot uzturā lietoto augļa daudzumu, ķermenis samazinās tauku dziedzeru izdalījumus, kas veicina aknes veidošanos.

 

 Kā ēst un lietot?

Tas  ir greipfrūtu hibrīds un pēc garšas un sastāva līdzīgs savam radiniekam. To ieved no Izraēlas, Dienvidāfrikas. Miziņā ir ēteriskā eļļa un rūgtvielas, bet augļa mīkstums nav tik rūgts kā greipfrūtam, jo tajā ir vairāk cukura.

Sulu spiest neiesaka, bet labāk ēst svaigu vai pievienot daiviņas augļu salātiem, noņemot caurspīdīgo plēvīti.

 

Noslēgumā viena recepte:

Sastāvdaļas:

Viens  pomelo

Viens mango

Četri mazi šalotes sīpoliņi

Viens čili pipariņš

bazilika zariņi

olīveļļa

Divi laimi

Viena tējkarote sojas mērces

Viena ēdamkarote baltvīna etiķa

Viena tējkarote cukura

 

Pagatavošanas gaita:

Sīpoliņus garenvirzienā sagriež salmiņos, apmaisot eļļā cep brūnus un kraukšķīgus, bet nesadedzina.

Liek uz papīra dvieļa notecināt lieko eļļu.

Nomizotu mango sagriež kubiņos, čili sagriež smalkās strēmelītēs, pomelo sadala segmentiņos, visu liek traukā kopā ar bazilika lapiņām un lielāko daļu kraukšķīgo sīpolu.

Pārlej mērci, ko pagatavo, sajaucot sojas mērci ar etiķi, 1 laima sulu un cukuru, mazliet olīveļļas, maisot, kamēr cukurs izšķīst.

Mērci lēnām un uzmanīgi iemaisa, salātiem virsū liek pārējos ceptos sīpolus, grezno ar bazilika lapiņām un laima daiviņām.

 

Labu apetīti!

Arī interesanti: Vai zini, kuriem preparātiem kuņģī nevajadzētu sastapties ar pārtiku (tai skaitā pomelo)? Tas ir jāzina! SPIED ŠEIT, lai lasītu! 

 

Leave a Comment