Latvijas pusaudži vislabprātāk ēd burkānus, tomātus un gurķus, bet nemīļāko dārzeņu topā ir brokoļi, kabači un ķirbis. Tāpat Latvijas pusaudži pārliecinoši dod priekšroku mājās – mammas vai vecmammas gatavotam ēdienam, bet par pārtikas izcelsmi un pesticīdu atliekvielām nav īpaši informēti. Tā liecina kampaņas BioLoģiski! veiktā aptauja par skolēnu pārtikas patēriņa paradumiem Latvijas skolās.
Pusaudžu dārzeņu TOP:
Iecienītākie:
1. Burkāni
2. Tomāti
3. Gurķi
4. Kartupeļi
5. Kāposti
Neiecienītākie:
1. Brokoļi
2. Kabači
3. Ķirbis
4. Baklažāni
5. Sīpoli
Vairāk kā puse aptaujāto pusaudžu atzīst, ka viņiem ir diezgan svarīgi, kādu pārtiku viņi lieto ikdienā, bet tomēr pārlieku lielu uzmanību tam nepievērš. Tas ir izskaidrojams ar faktoru, ka skolēniem vislabāk garšo vecāku gatavots ēdiens – atbildi “mājās pie mammas” izvēlējušies 54% aptaujāto. Tātad bērniem nav jāuztraucas par to, kāda veida produktus viņi lieto, jo par to ir parūpējušies vecāki. Aptuveni 21,5% pusaudžu uzskata, ka visgaršīgākais ir pašu gatavots ēdiens, bet 18,6% – kafejnīcu piedāvātais. Skolu ēdnīcas ir saņēmušas vismazāko atzinību – tikai 5% atzina, ka viņiem viņiem garšo to piedāvātais ēdiens, bet 4% atzina, ka par ēšanu īpaši nepiedomā.
Izvēloties ikdienas pārtiku, skolēniem svarīgākais ir ēdiena garša – tai ir jābūt gardai, neatkarīgi no tā, kāda ir tās izcelsme. Tiesa, gandrīz pusei aptaujāto skolēnu ir svarīgi, lai viņu lietotā pārtika ir veselīga un bagāta ar uzturvielām.
Lai gan 8. – 12.klašu skolēniem kopumā ir svarīgi uzturā lietot veselīgu pārtiku, tikai 22% no visiem aptaujātajiem skolēniem ir informēti, ka aptuveni 45% pārtikas produktu satur pesticīdu atliekvielas. Lielāka daļa skolēnu – 41,2% ir dzirdējuši, ka ne-bioloģiski audzētās pārtikas produktos ir atrodamas pesticīdu atliekvielas, bet nav iedziļinājušies tajā. Vairāk kā ceturtā daļa – 26,4% skolēnu nemaz nezin, kas ir pesticīdi, bet 10,7% tas nemaz neinteresē, kopā veidojot 37,1% no visiem skolēniem, kuriem nav zināšanu par pesticīdiem un to atliekvielu daudzumu produktos.
Eva Kataja, uztura speciāliste un Kampaņas BioLoģiski! vēstnese komentē:
Mani priecē fakts, ka vairāk kā puse skolēnu dod priekšroku mājās gatavotam ēdienam, cerībā, ka ar to nav domāti cīsiņi, makaroni un kečups. Cerīgi ir arī tas, ka vairāk kā puse skolēnu zina, kas ir bio pārtika. Tas, ka par pesticīdu atliekvielām skolēni nav pārāk informēti, ir diezgan pašsaprotami, jo šī tēma nav no sabiedrībā biežāk apspriestajām. Ir jāturpina skaidrot veselīga uztura un bioloģiskās pārtikas nozīmi skolēniem, jo tas ietekmē gan viņu pašu veselību, gan apkārtējo vidi.
Aptauja notika šī gada maijā BioLoģisko skolu dienu ietvaros, un tajā piedalījās vairāk 400 skolēni no 8.-12. klasei.
Avots: