Puse no aptaujātajām sievietēm ar HIV ir cietušas no vardarbības

Piedaloties starptautiskā projektā “Vardarbībai nav attaisnojuma” par sievietēm ar HIV un vardarbību, ko organizēja Eirāzijas sieviešu AIDS tīkls, atbalsta grupas inficētajiem ar HIV un AIDS slimniekiem “AGIHAS” sieviešu grupa ir veikusi kvalitatīvu pētījumu, aptaujājot 30 sievietes ar HIV. Pētījuma dati liecina, ka ar fizisku vardarbību ir sastapušās 50% no sievietēm ar HIV, ar seksuālu vardarbību – 13%. Diemžēl pēc palīdzības ir vērsusies mazāk nekā puse no cietušajām – 50% cietušo meklējušas palīdzību pēc pārciestas seksuālās vardarbības, un tikai 40% ir stāstījušas kādam par pārciesto fizisko vardarbību.

Aptaujātās sievietes kā risinājumus vardarbības mazināšanai ir ieteikušas noteikt kriminālatbildību par jebkura veida vardarbību, izglītot un informēt sabiedrību, jau sākot no skolas vecuma bērniem, veidot atbalsta grupas sievietēm, kas celtu viņu pašapziņu. Izteikts arī pavisam ekstrēms ieteikums – ieviest Nā*essodu par Iz**rošanu, un tas rāda upuru ciešanu līmeni. Taču pētījuma veicējus īpaši satraucis fakts, ka 17% sieviešu aptaujā ir bezcerīgi norādījušas, ka darīt neko nevar un arī nevajag.

Šo kā ļoti satraucošu rezultātu novērtēja arī projekta noslēgumā notikušās ekspertu diskusijas dalībnieki, kurā piedalījās pārstāvji no AGIHAS, Vese***as ministrijas, Valsts Pol***jas, Labklājības ministrijas, Ieslodzījumu vietu pārvaldes, Izglītības un zinātnes ministrijas un centra “Marta”. Eksperti, diskutējot par iemesliem, kādēļ no vardarbības cietušās sievietes ne vienmēr vēršas pēc palīdzības, kā galvenos iemeslus minēja nezināšanu un informācijas trūkumu, kā arī neprasmi vai nevēlēšanos šo informāciju sameklēt. Tāpat tika minēta zema pašapziņa, līdzatkarība, bailes no sekām un negatīva iepriekšējā pieredze saskarē ar valsts institūcijām, kas nerada pārliecību par to, ka sekos reāls atbalsts un risinājums. Tādēļ, lai mazinātu vardarbību un veicinātu vēršanos pēc palīdzības, veicami dažādi darbi – sākot no informācijas ģimenēs un skolās un beidzot ar sabiedrības nosodošas attieksmes veidošanu pret varmākām.

Kampaņa “Vardarbībai nav attaisnojuma” 2018. gada oktobrī un novembrī norisinājās 12 Eirāzijas valstīs, Latviju tajā pārstāvēja AGIHAS sieviešu grupa, intervējot 30 sievietes ar HIV un 11 ekspertus. Kopumā projekta laikā visās valstīs aptaujātas 411 sievietes, un kopējie pētījuma rezultāti būs pieejami nākamā gada sākumā. Kampaņas mērķis bija atbalstīt sievietes un meitenes visā pasaulē, apvienojot tās globālā kustībā pret vēsturiski pastāvošo nevienlīdzību, kurā diemžēl jau dziļi iesakņojusies seksuālā uzmākšanās un citi vardarbības veidi.

Leave a Comment