Rīgā pieaug interese par daudzdzīvokļu ēku siltināšanu

Uzņēmums ‘Rīgas namu pārvaldnieks’ (RNP) apstiprinājis, ka šogad galvaspilsētā pieaugusi interese par daudzdzīvokļu māju siltināšanu. Šobrīd siltināto ēku īpatsvars ir salīdzinoši neliels, lai gan šim mērķim ir pieejams Eiropas Savienības finansējums.

Ceturtdien Dzelzavas ielas 90 nama iedzīvotāji atzīmēja sava renovācijas projekta pabeigšanu, uzliekot plāksni, kas norāda, ka viņu daudzdzīvokļu māja ir nosiltināta.

Ar aplausiem viņi atvadījās no vecās, caurvēja ēkas. Process nebija viegls. Mājas ierīkošana šajā adresē ilga vairāk nekā četrus gadus.

Pēc sasilšanas ieguvumi jau ir ļoti pamanāmi. Apkures sistēmu pieslēdzām krietni vēlāk nekā pārējām Rīgas mājām. Patiesībā arī tagad [apkure] dzīvoklī ir atslēgta, tāpēc nevajag. Mikroklimats dzīvokļos joprojām ir ļoti labvēlīgs. Dzīvokļa īpašnieks Kaspars Loža mājai piešķīris otro dzīvi, to atjaunojot. Energoresursu cenu kāpums, iespējams, veicinās pieaugošo interesi par apkures ierīču izmantošanu mājokļu sildīšanai, norāda RNP. Šobrīd mums ir daudz projektu dažādās attīstības stadijās. Šobrīd, kad elektrības cenas ir tik augstas, var redzēt, ka kredītu procentu likme ir augsta.

Sākot ar nākamo gadu, startēs jauna “Altum” programma. Mēs, protams, aicinām savus klientus un visus Latvijas iedzīvotājus sagatavoties šai programmai. Programmas īstenošana var būt sarežģīta. Svarīgi ir panākt vienošanos starp dzīvokļu īpašniekiem un ņemt vērā, ka, lai arī ieguvumu būs daudz, līdz ar darījumu nāks arī ilgtermiņa kredītsaistības.

Viena no dzīvokļu īpašniecēm Inese Birzniece pastāstīja, ka turpmākos 15 gadus par apkuri maksās 45 eiro mēnesī. “Šobrīd mēs ļoti ceram, ka mūsu rēķini nebūs lielāki nekā pagājušajā gadā. Es ceru, ka caur to visu varu mācīties un augt tādos veidos, kas man nāks par labu gan personīgi, gan profesionāli.

Un nākotnē, protams, arī mēs vēlamies samazināt atkritumu daudzumu. Ir maz pierādījumu, kas liecinātu, ka galvaspilsētas iedzīvotāji kopumā pavada daudz laika, lai apsildītu ēkas, lai gan pēdējā laikā ir pieaugušas ēku būvniecības un apkures izmaksas.

Mērs Mārtiņš Staķis pastāstīja, ka Rīgā ir 6000 māju, no kurām lielākā daļa nav siltināta. Tā kā jūsu māja tagad ir siltināta, jūsu īpašuma nodoklis nākotnē būs daudz zemāks. Jūs saņemsiet 90% atlaidi pirkumam. No šī brīža jūsu īpašums tirgū būs daudz vērtīgāks. Siltinātas mājas ir ļoti pieprasītas, salīdzinot ar tām, kuras nav siltinātas. Pieredze rāda, ka tad, kad māja maina savas īpašības, šādi projekti bieži vien kļūst par tuvumā dzīvojošo diskusiju objektu.

Leave a Comment