Saeimas deputāti aicina neizplatīt personas godu aizskarošus viedokļus

Saeimas deputāti aicina medijus, kā arī sabiedrību sociālajos tīklos neizplatīt personas godu aizskarošus viedokļus un ziņas, kamēr personas vaina nav pierādīta.

Saistībā ar publiskajā telpā izplatījušos ziņu par priestera P.Zeiļa aizturēšanu uz aizdomu pamata par iespējamu nozieguma izdarīšanu, Saeimas deputāti aicina neizplatīt publiskā telpā personas godu un cieņu aizskarošus viedokļus un pieņēmumus. Deputāti atgādina, ka neviens cilvēks nedrīkst tikt uzskatīts par vainīgu, kamēr to nav noteikusi tiesa.

Tiesībsargājošo institūciju, masu mediju un sabiedrības pārstāvju sniegtajai informācijai un paustajiem viedokļiem līdz attiecīgajam tiesas spriedumam ir jābalstās nevainīguma prezumpcijā un personas datu aizsardzības normu prasībās. Ņemot vērā, ka aizturētā vaina nav pierādīta un notiek izmeklēšana, mēs aicinām ar cieņu izturēties pret cilvēka reputāciju, kamēr viņa vaina nav pierādīta.

Uzticoties taisnīgai tiesai un godprātīgam tiesībsargājošo iestāžu darbam, mēs aicinām medijus un sabiedrību nenotiesāt cilvēku pirms to nav izdarījusi tiesa, izvērtējot visus lietā iegūtos pierādījumus, ja tādi ir.

Attiecīgo paziņojumu ir parakstījuši trīspadsmit 12.Saeimas deputāti:

Silvija Šimfa

Juris Vectirāns

Jānis Klaužs

Jūlija Stepaņenko

Jānis Trupovnieks

Līga Kozlovska

Jānis Vucāns

Inguna Sudraba

Inga Bite

Anrijs Matīss

Aldis Adamovičs

Inguna Rībena

Juris Viļums

Leave a Comment