Šajā pilsētiņā nav neviena bezpajumtnieka. Lūk, kā tas tika panākts!

 

Programma tika nosaukta “Mājas vispirms”

homeless-2

Pirmais solis bija jumta nodrošināšana, lai pēc tam varētu tikt galā ar no šīs problēmas izrietošajām sociālajām sekām (alkohola un narkotiku lietošana). Iepriekš bezpajumtnieki, kuri cerēja no pilsētas saņemt subsīdijas, ieguva atteikumu, jo viņi bija atkarīgi. Vispirms viņiem bija jāpierāda, ka viņi ir spējīgi mainīt savu dzīvesveidu, skaidro pilsētas mērs Teds Klugstons.

Klugstons ir mērs 60 000 pilsētas iedzīvotāju, katram no viņiem ir jumts virs galvas.

homeless-5

“Mājas vispirms” tika uzskatīts par revolucionāru projektu, jo tā ietvaros tika piedāvāta ačgārna sistēma. Sākumā bezpajumtnieki tika nodrošināti ar dzīvojamām telpām, bet pēc tam tika risinātas pārējās problēmas, tādas kā bezdarbs, garīgā Vese***a, vardarbība ģimenē un atkarības.

Jaunā politika noteica to, ka palīdzība tiks piešķirta ikvienam bezpajumtniekam, kurš vairāk nekā 10 dienas būs pavadījis uz ielas vai patversmē.

homeless-1

Kad dzīvojamo telpu problēma tika atrisināta, iepriekš bez pajumtes palikušie ļaudis cerīgāk lūkojās uz nākotnes iespējām. Situācijas uzlabošanās ļāva viņiem saņemties risināt citas problēmas. Problēmas, ko būtu grūti vai pat neiespējami atrisināt, ja cilvēks dzīvo zem tilta vai parkā.

Sākotnēji projekta ietvaros tika uzbūvētas jaunas mājas, kurās izmitināt bezpajumtniekus. Kopš 2009. gada no ielām uz dzīvi speciāli paredzētajās ēkās pārcelti aptuveni 900 bezpajumtnieki.

Pilsēta no šī projekta tikai iegūst. Pajumtes nodrošināšana uz ielas dzīvojošajiem cilvēkiem gada laikā pilsētai izmaksā 20 000 ASV dolārus, bet gadījumā, ja tāds pats skaits iedzīvotāju atrastos uz ielas, pilsētai nāktos gadā tērēt 100 000 ASV dolāru.

Lasi vēl: Viņa bezpajumtniekam nopirka kafiju, taču viņš iedod zīmīti ar šokējošu atzīšanos

Kopš “Mājas vispirms” projekta īstenošanas Pol***ja krietni retāk saskaras ar bezpajumtniekiem, ar narkotiku lietošanu saistītajiem noziegumiem, kā arī ir samazinājies neatliekamās palīdzības dienesta izsaukumu skaits, ļaujot pilsētai ietaupīt vairākus miljonus.

homeless-6

Pāri palikusī nauda tiek iztērēta atkarību un garīgās Vese***as ārstēšanas finansēšanai, kā arī bezdarba problēmas risināšanai.

Skaties video, lai uzzinātu, kā pilsētai tas izdevās:

Leave a Comment