Sapņi – ko tieši tie nozīmē, un ko tie vēsta par tavu dzīvi

1. Miega un sapņu mehānisms

Sapņi ir veselīga miega neatņemama sastāvdaļa. Neirologs un miega medicīnas speciālists Ainārs Vecvagars pastāsta, ka veselīgs miegs sastāv no vairākām fāzēm. Veselīgā miegā cilvēks aizmieg 5–15 minūtēs. Vispirms ir lēno viļņu miegs, kas sastāv no četrām fāzēm, no snaudas līdz dziļam miegam bez sapņiem. Pēc tam seko ātro acu kustību miegs jeb miega paradoksālā fāze. Muskuļi ir atslābuši, cilvēks guļ dziļā miegā, taču acu āboli kustas, mēs redzam sapņus.

Viena pilna miega cikla ilgums ir no 45 līdz pat 90 minūtēm. Tāpēc gadās, ka, nolēmuši dienas vidū pusstundiņu nosnausties, veselīgā miegā noguļam pusotras stundas. Nakts laikā cilvēks parasti iziet cauri četriem līdz sešiem miega cikliem.

Ja guļošais pamostas vai tiek uzmodināts paradoksālā miega fāzē, ir lielāka iespēja, ka viņš atcerēsies nosapņoto. Tie, kuriem veselīgs miegs ir traucēts, grūtāk sasniedz dziļā miega fāzes, arī sapņošanas fāze mēdz būt saīsināta vai traucēta. No rīta viņi jūtas neizgulējušies, pašsajūta ir sliktāka.

Arī dzīvniekiem ir paradoksālā miega fāze. Esam taču novērojuši, ka mūsu Reksis vai Muris miegā iesmilkstas vai ieņaudas, dzīvnieciņam raustās ķepas, kustas acu āboli – viņš redz savus suņa vai kaķa sapnīšus!

2. Dažādie sapņu tulki

Pasaulē ir daudz dažādu sapņu tulku. Viens no pilnīgākajiem ir Millera sapņu tulks, kur alfabēta secībā sakārtoti gandrīz visi sapnī redzētie priekšmeti, darbības un simboli. Tajā trūkst vien lietu un parādību, kas radušās 21. gadsimtā.

Bulgāru gaišreģes Vangas sapņu tulks ļauj katram mēģināt saprast savu sapņu simboliku. Pareģa un ārsta Mišela de Nostradama sapņu tulks palīdzēs tiem, kuri prot strādāt ar savu intuīciju. Atšķirībā no zīlēšanas, kad gribas ieskatīties nākotnē, nereti uzlaužot slēptās informācijas failus (tādēļ daudziem pret zīlēšanu ir negatīva attieksme), sapņi ir mūsu pašu smadzeņu darbības rezultāts. To tulkošana nevar būt nekas slikts. Tā katram ir individuāla, atkarīga no paša pieredzes, bet daudzie sapņu tulki var kalpot kā atbalsta punkts.

Pamēģināsim iztulkot sapņus, par kuriem mums izstāstījuši vairāki cilvēki (stāstījumi pierakstīti pirmajā personā). Sapņu skaidrošanā palīdzību lūgsim psihologam Aleksandram Samoilovam. Vairāku sapņu sižetu nozīmi ir atšifrējuši cilvēki paši, apkopojot notikumus, kas tiem sekojuši, kā arī izmantojot tautas ticējumus un sapņu tulkus.

3. Cīnies ar mošķiem un uzvari!

Ilgu laiku man rādījās ļauns sapnis, kas atkārtojās. Jau sākumā zināju, kāds būs turpinājums. Vispirms pie mūsu mājas sēdēja melna vārna. Tad istabā ienāca kalsna dāma melnās drēbēs ar tievu, garu kaklu un putna galvu. Radās ļoti nepatīkama, baisa sajūta. Kad šis sapnis sākās, centos pamosties, bet ne vienmēr tas izdevās. Vienu reizi nolēmu – nu, pie velna! Un metos melnajai sievietei virsū. Sākās cīniņš, un man izdevās viņai burtiski noskrūvēt galvu. Pēc tam mani pārņēma brīnišķīga atvieglojuma un miera sajūta. Kopš tā laika šis baisais sapnis nekad vairs nav rādījies.

Psihologs Aleksandrs Samoilovs atzīst, ka šajā gadījumā sieviete rīkojusies intuitīvi pareizi. Ir pat psiholoģiskas tehnikas, kas ietver darbu ar sapņiem. Piemēram, bērns izstāsta ļauno sapni, un mamma vai tētis palīdz sapnim izdomāt labu nobeigumu. Kad sapnis atkārtosies, bērnam jau būs gatavs rīcības plāns, lai sapnī rīkotos kā uzvarētājs. Tādā veidā cilvēks atbrīvojas no nomācošām problēmām un iemācās paļauties uz saviem spēkiem, pārvarēt bailes.

4. Neej līdzi mirušajiem!

• Vienu vakaru krāsns durtiņas un šīberi aizvēru par agru, kad krāsns vēl nebija izkurējusies, un aizgāju gulēt. Sapnī redzu šauru, ļoti strauju upi, kurai pāri pārmesta laipa. Upes otrā krastā stāv mana mirusī mammīte, māj ar rokām un sauc mani pie sevis. Sāku iet pa laipu, taču tad pamodos. Istaba bija pilna ar dūmiem un tvana gāzi. Ja nebūtu pamodusies, būtu aizgājusi pie mammītes…

• Arī kāda cita sieviete atceras, ka kopš bērnības mamma un vecmāmiņa vienmēr piekodinājušas – sapnī nedrīkst iet līdzi mirušajiem tuviniekiem. Tomēr viņu parādīšanās sapnī ne vienmēr liecina par kaut ko sliktu:

– Ar vecmammu man bija ļoti siltas, tuvas attiecības. Vairāk nekā mēnesi pēc viņas Nā*es redzēju omi sapnī. Viņa izskatījās tāda viegla, smaidoša, laimīga. Teica, ka viņai iedotas tikai trīs brīvdienas un nezina, kad nākamreiz varēs pie mums atnākt. Pēc tam skatos – vecmamma pazudusi. Istaba ir saules pielieta, logs vaļā, aizkars plīvo… Sapratu, ka vecmammas brīvdienas beigušās. Drīz pēc tam saņēmu savu daļu no vecmammas mantojuma. Naudas summa nebija liela, taču man ļoti noderēja.

• Divas sievietes novērojušas, ka sapnī redzētie mirušie tuvinieki liecina par drīzām pārmaiņām: – Ja sapnī redzu savu omīti, pēc pāris dienām mainīsies laiks – būs sniegputenis vai stiprs vējš.

– Ja sapnī redzu mirušu radinieku kā dzīvu, drīz mainīsies vai nu laiks, vai arī mana pašsajūta.

• Dažkārt mirušo tuvinieku parādīšanās sapnī atgādina, ka derētu apmeklēt viņu kapus.

– Sēž mans mirušais brālis nogāzītē tāds skumīgs. Jautāju – kāpēc tu tāds noskumis? Man šodien dzimšanas diena, bet pie manis neviens nenāk, viņš atbild… To pastāstīja vecākā māsa, kura vienmēr rūpējās par pārējiem brāļiem un māsām un uzturēja attiecības ar radu ģimenēm. Vecākais brālis bija apglabāts viņa sievas dzimtas kapos, un tos patiešām reti kāds apciemoja.

5. Kāpnes – karjeras simbols

– Arī dzīvē man ir bailes no augstuma. Reiz sapņoju, ka kāpjam pa kāpnēm kādā Imantas 16 vai 18 stāvu mājā. Taču kāpnes atrodas nevis iekšpusē, bet ēkas ārpusē. Mans vīrs un draudzene kāpj ļoti viegli, bet man ir šausmīgi bail, es burtiski rāpoju trīcošām kājām. Lasīju, ka kāpšana pa kāpnēm nozīmē karjeras augšupeju.

Taču man karjeras veidošana nepadodas, tā nav mana sfēra. Simpātiskā dāma, kura izstāstīja šo sapni, ir brīnišķīgs cilvēks, čakla saimniece ar labu gaumi. Viņa eleganti iekārtojusi māju, garšīgi un ar izdomu gatavo ēst, iekopusi skaistu dārzu, izaudzinājusi divus labus bērnus, šajā ģimenē vienmēr ir patīkami ciemoties. Taču dzīve veidojusies tā, ka vairāk laika nācās veltīt ģimenei, bet profesionālā karjera izpalika. Tas laikam simboliskā veidā parādījās sapnī – arī vairāki sapņu tulki kāpšanu pa kāpnēm vienprātīgi skaidro kā karjeras augšupeju.

6. Kailums kā neaizsargātība

– Ir astoņi no rīta Rīgas centrā, uz Raiņa bulvāra. Cilvēki iet uz darbu, bet es esmu gadījusies uz ielas vienā naktskreklā! Mēģinu kaut kā neuzkrītoši iekāpt trolejbusā un, slēpjoties vārtrūmēs, aizlavīties mājās.

– Pamostos savā gultā skolas pagalmā. Visi iet uz skolu, bet es esmu naktskreklā! Kāds kauns! –
Daudzkārt esmu sapņojusi, ka sabiedriskā vietā esmu tikai īsā krekliņā, bez biksītēm. Man pašai ir kauns, taču apkārtējie par to īpaši neuztraucas, laikam domā, ka man tāds stils. Apņemos nākamreiz apģērbties, taču atkal esmu izgājusi cilvēkos bez biksītēm.

Arī kāds skolotājs atzinās, ka viņš sapņos itin bieži pa skolu staigā pliks.

Aleksandrs Samoilovs skaidro, ka sapņi, kad cilvēks publiskā vietā atrodas kails vai vienā apakšveļā, ir ļoti izplatīti un mēdz atkārtoties. Tie vēsta nevis par intīmo dzīvi, bet gan atgādina par mūsu neaizsargātību. Apģērbs mūs pasargā, bez tā esam viegli ievainojami. Interesanti, ka šajos sapņos apkārtējie šo kailumu neievēro.

7. Kavēšana un skolas murgi

– Esmu tūrisma braucienā. Visa grupa jau sēž autobusā, bet es vēl neesmu sakrāmējusi somas, jo kravāšanos atliku uz pēdējo brīdi. Man ir daudz mantu, redzu, ka visu nespēšu paņemt līdzi. Vēl viens sapņu sižets, kas bieži atkārtojas, ir kavēšana. Cilvēks nevar paspēt uz darbu, uz lidmašīnu, uz vilcienu, nespēj paveikt visus darbus. Aleksandrs Samoilovs stāsta, ka šie sapņi rāda – nespējam tikt līdzi dzīves straujajam ritmam. Ko darīt? – Atpūsties un pārdomāt, kā racionālāk organizēt savu dzīvi.

– Sapņoju, ka dažus gadus pēc vidusskolas beigšanas man radās doma skolu pabeigt otrreiz. Atestātu nevienam nerādīju un vidusskolā iestājos otrreiz. Neteicu arī, cik man gadu. – Jaunībā man rādījās murgs, ka mani otrreiz iesauc armijā. Es protestēju un cenšos pierādīt, ka esmu jau nodienējis, bet nekā!

– Skolā man ir labas atzīmes, vienīgi divus gadus vispār neesmu gājusi uz vēstures stundām. Panikā domāju, kā lai noliek vēstures eksāmenu.

Arī sapņi par bailēm no skolas ir izplatīti. Skolā bērns sastopas ar stingru kontroli, par katru nelielu pārkāpumu vai neiekļaušanos kopējā ritmā viņš saņem piezīmi, aizrādījumu, sliktu atzīmi. Skolā bērns saņem ļoti daudz negatīvu stimulu un ārkārtīgi maz pozitīvā, atzinības. Zemapziņā iesēdušās bailes no skolas vēlāk uzpeld pieauguša cilvēka sapņos.

8. Par dzīvniekiem – tiešs vēstījums

– Par cilvēkiem man rādās simboliski sapņi, kurus ne vienmēr protu atšifrēt, bet par dzīvniekiem tie ir tieši, kā dokumentālais kino. Reiz, no rīta pamostoties, galvā pazibēja doma, ka draudzenei pieklīdis suns. Vakarā zvanu – patiešām, uzradies skaists suns, guļ istabā uz paklājiņa. To paturēt draudzene nevar, jo pašai jau ir divi lieli suņi.
Eju ciemos, sev iestāstot, ka dodos tikai apskatīties. Suns man iepatīkas, atvedu mājās. Bērns sajūsmā, mani vecāki sākumā iebilst, taču vēlāk to pieņem. Šis uzticamais draugs un sargs pie mums nodzīvoja 13 gadus, visu savu suņa mūžu.

– Sapnī redzu melnu kaķi, kas guļ pie mājas baltā sniegā. Piekodinu vecākiem, lai mūsu runci (melnu ar baltām ķepiņām) nelaiž ārā. Pēc pāris dienām bērns satraukts stāsta, ka pie mājas durvīm sniegā guļ svešs melns kaķis ar baltām ķepiņām un tam pa muti tek As**is. Laikam namu pārvalde pagrabā izlikusi žurku indi. Labi, ka sapnī mani kāds brīdināja un es izglābu mūsu kaķīti.
Šī ir viena cilvēka pieredze, taču tā liecina, ka der ieklausīties sapņos.

9. Problēmas ar veselību un nepatikšanas

– Šis sapnis man rādījās kopš bērnības līdz pat 45 gadu vecumam. Vakarā, aizejot gulēt,jūtos pusslima. Sapnī redzu mazu liepas lapiņu sirds formā. Tā pakāpeniski kļūst lielāka un arī biezāka – kā piparkūka. Nākamajā rītā pamostos slima. Šis sapnis liecināja – būšu slima tūdaļ pat! Divas sievietes novērojušas sapņa sižetus, saistītus ar sievietes veselību: – Ja sapnī man ir intīmas attiecības ar kādu vīrieti, tātad drīz sāksies mēnešreizes. Vīrietis var būt kāds paziņa. Ja tobrīd tāda nav, sižetā tiek iepīts kāds mazpazīstams vīrietis vai kolēģis. Taču sapnis neko neliecina par attiecībām ar šo vīrieti. Manā organismā sākas attiecīgi procesi, un tie simboliski parādās sapnī.

Otrai sievietei, kurai bija ginekoloģiskas problēmas, sapnī redzētās intīmās attiecības vēstīja, ka drīz sāksies dzemdes asiņošana.

– Ik pa laikam atkārtojās sapnis ar nepatīkamu sižetu. Staigāju pa publiskām tualetēm un meklēju, kur nokārtoties, bet visur ir netīrs. Vēlāk šo sapni atšifrēju. Tulkojums izrādījās elementārs – būs mēsli, proti, nepatikšanas. Un patiešām – pēc pāris dienām pēkšņi rodas kaut kādas problēmas, kaut gan dzīvē nekas par tām nevēstīja. Ja sapnī iesaistīts cits cilvēks, būs nepatikšanas ar viņu. Ja šajā sižetā esmu kopā ar bērnu, pēc pāris dienām izrādās, ka viņš skolā sastrādājis kaut kādas ziepes.

10. Lidosim?

Skaistie sapņi par lidošanu ir labi zināmi, jo cilvēki tos labprāt stāsta citiem. Taču lidošanas tehnika mēdz atšķirties: – Ar kāju pirkstiem atsperos pret zemi, paceļos gaisā kā balons un lidoju! Prieks just, ka manas pēdas ir stipras. Citreiz lidoju, lai aizmuktu no vajātājiem, bet dažreiz palidoju tāpat vien, lai apskatītos, kas notiek. Kad vairs nevaru atsperties un pacelties gaisā, saprotu, ka šodienai pietiks. Pēc lidošanas ir pasakaina sajūta.

– Ja lidojot ievelku elpu, paceļos augstāk. Ja vajag nolaisties zemāk, izelpoju. Dažkārt vajag pacelties gaisā, lai aizbēgtu no pakaļdzīšanās. Taču biežāk lidoju tāpat vien un uzlidoju debesīs ļoti augstu.

Psihologs Aleksandrs Samoilovs atklāj – lidojot sapnī, pieauguša cilvēka organismā ļoti spēcīgi aktivizējas hormoni.

Ja sapnī lidojam, tātad ar veselību viss kārtībā. Savukārt bērniem sapņos bieži rādās krišana: no augsta koka, no trepēm. Šie sapņi nav nekas slikts, jo rāda, ka ķermenis aug.

11. Sapnis – vēsts no Dieva?

Bībelē atrodamas neskaitāmas liecības par to, ka caur sapņiem ar cilvēku sazinās Dievs. Spilgts piemērs – Jāzeps sapnī tiek brīdināts, ka viņa sieva Marija ir gaidībās no Svētā Gara: – Bet, viņam tā savā prātā domājot, redzi, Tā Kunga eņģelis parādījās sapnī un sacīja: “Jāzep, tu Dāvida dēls, nebīsties Mariju, savu sievu, ņemt pie sevis, jo, kas viņā iedzimis, ir no Svētā Gara.” (Mateja evaņģēlijs, 1:20). Sapnī Dievs sazinās ar ķēniņu Zālamanu un pēc tam viņam piešķir viedumu, sapnī Viņš komunicē arī ar ķēniņu Nebukadnecaru, atklājot, kas notiks nākotnē, kā arī vairākkārt brīdina ļaudis, ka mēdz pasniegt informāciju šādā veidā. Tomēr Kristīgā Baznīca brīdina ticīgos: lai arī Dievs var un ir runājis caur sapņiem, tas nenozīmē, ka itin visi sapņi būtu uzskatāmi par tikpat uzticamu informācijas avotu kā Svētie raksti. Ja par nosapņotā vēstījumu nav skaidrības, atbilde jāmeklē Bībelē, taču galvenokārt jāliek aiz auss: ja Dievs ko ir gribējis darīt zināmu miegā iegrimušajam, tad darīs to skaidri. Vēsts būs nepārprotama, nevis miglaina vai aizplīvurota.

Sagatavots pēc izdevuma “Ezoteriks ceļvedis”

Secinājumi

Daļa sapņu ir skaisti, dzīve bez tiem būtu neinteresanta. Citi, šausmīgie vai nepatīkamie, ne vienmēr liecina par nepatikšanām, jo tulkojums var būt simbolisks. Miegā aktīvi darbojas smadzeņu labā puslode, kas atbildīga par intuīciju. Loģika ir atslēgta, un sapņos intuitīvi varam atrast īsto risinājumu. Saldus sapņus!

Avots:

aLA

 

Leave a Comment