Sargā savus bērnus! Nepublicē viņu bildes sociālajos tīklos!

 

Bērnu nolaupīšana

5

Bieži mēdz gadīties, ka Jūsu bērnam gaidāms kāds svinīgs pasākums, kam Jūs rūpīgi gatavojat savu atvasi – veidojat skaistu frizūru un, protams, visu iemūžināt fotogrāfijās un video savos telefonos. Visticamākais, ka Jūs ar šīm fotogrāfijām dalīsieties arī internetā.

Pirmais briesmu avots – internetā ir pilns ar ļaudīm, kuriem ir visdažādākie psiholoģiskie traucējumi un kuri bērnu bildes mēdz izmantot savu erotisko fantāziju realizēšanai. Atrast šos cilvēkus un pēcāk sodīt ir ļoti grūti.

The Deep Web is a part of the Internet not accessible by standard Web browsers and search engines.

Katru dienu aizvien populārāka kļūst digitālā nolaupīšana. Tā ir ļaunprātīga fotogrāfiju nozagšana no dažādiem sociālajiem tīkliem, lai izmantotu šīs bildes kā savējās.

Piemērs: sociālajā vietnē “Instagram” cilvēki nozog citu bērnu bildes, izveido savus profilus un ieliek šīs bildes, reizēm klāt rakstot ziņu, ka šos bērnus iespējams adoptēt. Domājams, ka nevienam vecākam nepatiktu ieraudzīt šādā vietā sava bērna bildes, turklāt tur tiek norādīta lielākā daļa informācijas, ko var iegūt no vecāku profiliem internetā – vecums, dzīves vieta, vārds un uzvārds…

baby girl with computer laptop, mobile phone

Reizēm šie nekrietnie ļaudis dodas daudz tālāk. Viņi ar Jūsu bērna bildi izveido profilu, zem kura ieliek tekstus: “Esmu nelaimīgs bārenis. Sapņoju iegūt sev mīlošu ģimeni!” Pēc tam zem šīm bildēm parādās potenciālo “vecāku” komentāri, kas patiesībā ir šie paši negantie cilvēki, kuri vēlas piesaistīt cilvēku uzmanību.

Līdzko sāk pieteikties reāli cilvēki, kuri ir ar mieru maksāt lielu naudu, lai varētu adoptēt šo bērniņu, sākas visīstākā dzīvā vajāšana. To var pavisam viegli izdarīt, jo vecāki ļoti bieži internetā paziņo, kurp viņi ar savu mazuli dosies. Šis ir ļoti biedējošs stāsts – kādu reizi vienkārši pienāks brīdis, kad ar asarām acīs mēģināsiet sasaukt savu bērnu, bet ne dārziņā, ne skolā viņš vairs nebūs…

 

Lasi vēl: Šī, iespējams, ir sliktākā māte pasaulē – neticēsi, ko viņa izdarīja ar savu bērniņu!

 

Kā izvairīties no šādām briesmām?

 

  • Centieties nepublicēt savu bērnu bildes internetā vai vismaz samaziniet šo ieradumu līdz minimumam. It īpaši tas attiecas uz bildēm, kur bērni redzami puspliki (vannā vai barojot ar krūti).
  • Ierobežojiet to cilvēku skaitu, kuri var aplūkot Jūsu profilu un jo īpaši bildes. Ar bildēm dalieties privāti savu radu lokā.
  • Ja nevarat nepublicēt savu bērnu fotogrāfijas internetā, tad dariet to saprāta robežās. Nerakstiet tajās pilno bērna vārdu, nenorādiet atrašanās vietu vai jebkuras citas vietas, kur bērns bieži mēdz atrasties. Novērsiet iespēju, ka kāds spēj uzzināt, kur kādā noteiktā dienas brīdī atrodas Jūsu bērns.
  • Uz visām fotogrāfijām uzlieciet virsū ūdens zīmes. To iespējams izdarīt jebkurā fotogrāfiju apstrādes vietnē vai arī speciālās aplikācijās viedtālrunī.
  • Palūdziet arī saviem radiem un draugiem nekādā gadījumā nelikt internetā bildes ar jūsu bērniem, ja Jūs neesat snieguši tam apstiprinājumu.
  • Un pēdējais: nekādā gadījumā nelieciet internetā bildes, kas Jūsu bērnu nākotnē varētu apkaunot. Varbūt Jums šobrīd šķiet, ka tā ir mīļa un jauka bilde, taču pēc tam Jūsu bērns var dikti par to pārdzīvot.

 

Noteikti pastāstiet par šo arī saviem draugiem – sargiet sevi un savus tuvos! Vienmēr pārliecinieties par to, lai Jūsu bērns būtu drošībā!

COMMENTS

Leave a Comment