Seksuāla uzmākšanās un vardarbība bērniem internetā ir skarba realitāte

Aicinām uz ekspertu diskusiju, lai aktualizētu jautājumu par būtisko vecāku lomu, mazinot pusaudžu riskus kļūt par seksuālas vardarbības internetā upuriem.

Diskusija notiks 13. martā plkst. 11.00 – 12.00 “Centrs Dardedze” telpās un tajā piedalīsies “Centrs Dardedze” speciālistes Daina Dziļuma un Laila Balode, Nils Konstantinovs no Pusaudžu Resursu centra, Dace Landmane no Valsts Pol***jas, Andris Šillers no Drošsinternets.lv, kā arī vecāki un pedagogi.

Pēc diskusijas, 12.00 – 12.30 mediju pārstāvjiem būs iespēja izvaicāt diskusijas dalībniekus par iemesliem un galvenajiem riska faktoriem, kādēļ pusaudži kļūst par seksuālās vardarbības upuriem interneta vidē, kā arī par to, kā no tā viņus pasargāt.

Problēmas mērogu arī Latvijā iezīmē Latvijas Drošāka interneta centra, starptautiskās INHOPE asociācijas biedra, apkopotie dati – 2018. gadā Drossinternets.lv ziņojumu līnijā par bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem internetā saņemti 180 ziņojumi. 65 ziņojumi bija par bērnu seksuālu izmantošanu atainojošu saturu vietnēs, kas tika uzturētas uz serveriem Latvijā.

“Seksuāla uzmākšanās internetā ir sarežģīts process – attiecību ilgums, intensitāte un to gaita ir atkarīga gan no pāridarītāja personības nolūkiem, gan upura vajadzībām un uzvedības,” skaidro “Centrs Dardedze” psiholoģe Daina Dziļuma. “Jaunās tehnoloģijas pāridarītājiem ļauj vieglāk nodibināt tuvas, intīmas attiecības ar bērnu vai pusaudzi, vecākiem par to pat nezinot. Šādām manipulatīvām attiecībām var būt dažādas formas, tostarp emocionālas attiecības, kurās pāridarītājs uzņemas drauga/ draudzenes lomu vai mentora attiecības, kurās pāridarītājs pozicionē sevi kā personu, kura bērnu saprot un atbalsta.”

Nodibinājums “Centrs Dardedze” ir uzsācis sociālu kampaņu “Par vērīgiem vecākiem. Pamani, KAD esi vajadzīgs!”

Tās mērķis ir uzsvērt vecāku būtisko lomu, sargājot bērnus un pusaudžus no seksuālas vardarbības riskiem internetā, vēršot vecāku uzmanību uz tiem faktoriem, kas var kaitēt pusaudzim, un uzsverot, ka seksuāla uzmākšanās, izmantojot interneta starpniecību, ir viens no izplatītākajiem apdraudējumiem bērnu un pusaudžu drošībai.

Leave a Comment