Sena metode kartupeļu uzglabāšanai, lai izvairītos no produkta bojāšanās

Kartupeļus bieži uzglabā tīklos: tajos tie ir arī labi vēdināmi. Un, lai pasargātu dārzeni no puves, katru tīklu rindu ir vērts pārlikt ar sausu vērmeli. Saka, ka tas ir gandrīz sens veids, kā uzglabāt kartupeļus! Mana vecmāmiņa arī to izmantoja, un kartupeļi praktiski nebojājās.

Papildus vērmelēm (ņemot vērā tās specifisko smaržu) var izmantot sausu melisu, papardes un pīlādžu lapu, priežu vai egļu zarus. Starp citu, paparde palīdz aizsargāt pagrabu no pelēm.

Citi dzīves triki

Ja pagrabs ir liels un tajā ir daudz kartupeļu, uzglabāšanai varat izmantot daudzpakāpju režģus. Daži cilvēki augļus glabā kastēs, katru slāni pārklājot ar parastu avīzi.

Un ir dārznieki, kas kartupeļus glabā uz koka grīdas, tikai vairumā. Galvenais ir uz grīdas seguma novietot to pašu papardi vai citu piemērotu sausu zāli. Piemēroti arī augi ar ērkšķiem. Tiek uzskatīts, ka tie palīdz aizsargāt ražu no pelēm un žurkām. Tas viss ir atkarīgs no jūsu vēlmēm un jūsu pagraba iespējām.

Ir tie, kas kartupeļus veiksmīgi glabā tieši uz balkona. Tiesa, vajadzēs uzbūvēt īstu lauksaimniecības tehnikas brīnumu – izolētu kārbu ar plēves apkuri un termostatu.

Starp citu, es arī dzirdēju, ka kartupeļus pirms uzglabāšanas var 1 stundu mērcēt kālija permanganātā. Pēc tam tos, protams, žāvē un liek maisos vai kastēs. Vai esat kādreiz izmantojis līdzīgu metodi?

Uzglabāšanas apstākļi

Ja vēlaties saglabāt kartupeļus ar minimāliem zudumiem, izveidojiet piemērotus uzglabāšanas apstākļus. Daudz kas ir atkarīgs no paša pagraba. Vislabāk to iepriekš dezinficēt ar 3% vara sulfāta šķīdumu. Pēc tam izžāvējiet telpu un pārbaudiet ventilāciju.

Lai uzglabāšanas laikā kartupeļi nekļūtu zaļi, ir svarīgi uzraudzīt gaismas un siltuma apstākļus. Ideālā temperatūra ir 2–3 grādi, un gaisa mitrums ir 80%. Ja temperatūra ir pārāk zema, dārzenis vienkārši sasalst, un, ja temperatūra ir pārāk augsta, tas sāks dīgt.

Lasi arī: Kas notiks, ja pirms ziemas neizraksiet dāliju saknes?

Lasi arī: Ar ko salaistīt dobes rudenī, lai nākamajā gadā aizsargātu gurķus un tomātus no kaitēkļiem un slimībām

Starp citu, pāris āboli, kas atrodas vienā kastītē ar kartupeļiem, kā arī parastā piparmētra var pasargāt kartupeļus no dīgšanas. Cieti saturoši augļi labi sadzīvo ar bietēm. Bieži vien tas tiek likts veselā kārtā virs kartupeļiem. Tas absorbē lieko mitrumu un pasargā kartupeļus no iespējamās puves. Turklāt dažreiz uzglabāšanas vieta ir piepildīta ar sīpolu mizām.

Vai jums ir savi triki, kas palīdz pēc iespējas labāk saglabāt kartupeļus? Būtu lieliski, ja padalītos ar tiem komentāros. Šī informācija jums var būt noderīga. Lai dāsna raža!

Leave a Comment