Kas notiks, ja pirms ziemas neizraksiet dāliju saknes?

Šķiet, ka pavasaris bija pavisam nesen. Šķita, ka tieši vakar taupīgas saimnieces griež dālijas un stāda zemē jaunus augus. Bet gan pavasaris, gan vasara jau ir paskrējuši garām, un sulīgo ziedu apbrīnošanas laiks drīz beigsies. Radās jautājums, kā saglabāt dālijas ziemā, lai nākamgad atkal varētu izrotāt savu zemes gabalu ar šiem brīnišķīgajiem ziediem. 

Kā saglabāt dālijas ziemā

Gandrīz visi zina, ka augi ir jāapgriež pēc pirmajām salnām. Bet ko darīt ar bumbuļiem tālāk? Galu galā, ja jūs tos neizraksiet, tie noteikti nosals. Šeit ir daudz veidu, un katrs no tiem ir labs savā veidā. Katrai mājsaimniecei ir jāizvēlas sev tīkamākais.

Piemēram, lai bumbuļus pasargātu no izžūšanas, kā arī no grauzējiem, tos var iemērkt mālā. Lai to izdarītu, vispirms ir jāiztīra sakneņi no augsnes, jāapstrādā ar fungicīdu un jāizžāvē. Taukainie māli jāizšķīdina ūdenī. Piemērota maisījuma konsistence ir līdzīga skābajam krējumam.

Pēc tam katrs bumbulis pāris sekundes jāiegremdē maisījumā, jāizņem un jāļauj nožūt. Pēc tam jau žāvētos bumbuļus ievieto uzglabāšanas traukos un novieto pagrabā. Pirms stādīšanas māla apvalks ir jāsalauž vai jāizmērcē.

Lasi arī: Ar ko salaistīt dobes rudenī, lai nākamajā gadā aizsargātu gurķus un tomātus no kaitēkļiem un slimībām

Lasi arī: Kādus kokus un krūmus nevajadzētu stādīt rudenī?

 

Ir veids, kā dāliju bumbuļus uzglabāt pat parafīnā. Lai to izdarītu, tīrus bumbuļus uz dažām sekundēm iemērc ūdens vannā uzkarsētā parafīnā. Turklāt procedūra jāatkārto pēc tam, kad pirmais slānis ir nožuvis.

Tad bumbuļus liek plastmasas maisiņos, pārkaisa ar zāģu skaidām un uzglabā. Šī parafīna garoza neļaus dālijām uzdīgt pirms termiņa. Un stādot vienkārši berzējiet garozu, lai tā saplaisā.

Turpinājums nākošajā lapā…

Leave a Comment