Sešgadnieks viens klaiņo pa Ziepniekkalna ielām, kamēr vecāki alkohola reibumā mājās guļ

29. jūnijā neilgi pēc pulksten 13.00 Rīgas pašvaldības Pol***jas Zemgales pārvaldes darbinieki, patrulējot Ziepniekkalnā, pamanīja pirmsskolas vecuma puisēnu, kurš viens staigāja pa ielu bez pieaugušo uzraudzības.
Policisti pie zēna apstājās un viņu atpazina. Bērns Rīgas pašvaldības Pol***jas redzeslokā bija nonācis 13 reizes. Septiņās no šīm reizēm zēns bijis viens publiskās vietās bez pieaugušo uzraudzības. Trīs gadījumos puisēns bezmērķīgi un stundām ilgi bija vizinājies ar sabiedrisko transportu līdz viņu ievērojuši Rīgas satiksmes darbinieki un ziņojuši Pol***jai. Lielākoties visos šajos gadījumos zēna vecāki par notiekošo bijuši vienaldzīgi vai alkohola reibumā. Vienā no reizēm bērns vecāku nolaidības dēļ arī hospitalizēts.
Zēns bija vairākkārtīgi šķirts no ģimenes un nogādāts krīzes centrā, taču līdz šim vecākiem bija izdevies atgūt savu atvasi. Pārbaudot bērna datus, noskaidrots, ka viņš ir jau sasniedzis sešu gadu vecumu. Arī šajā reizē puisēns bija viens pastaigāties pa Ziepniekkalna ielām, kamēr vecāki dzīvesvietā lietoja alkoholu.
Bērns nogādāts mājās, kur sastapti manāmi iereibušie vecāki. Bērna māte vainoja savu sešus gadus veco dēlu regulāru nepatikšanu radīšanā. Jautājot kā bērns izkļuvis no dzīvesvietas, vecāki sniedza pretrunīgas liecības, kuras ik pa laikam mainīja. Visās no šīm versijām viņi noliedza savu atbildību notiekošajā.
Lai gan mājoklis bija salīdzinoši nesen remontēts, konstatēti bērnam nepiemēroti apstākļi. Visapkārt bija izmētātas netīras drēbes, grīda un trauki netīri, savukārt uz brīvajām virsmām stāvēja iztukšoti alkohola iepakojumi. Apskatot ledusskapi, ievērots, ka nav arī bērnam piemērotas pārtikas.
Izsaukti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki, kuri zēnu apskatīja un konstatēja, ka viņam hospitalizācija nav nepieciešama.
Arī šoreiz zēns nošķirts no ģimenes un nogādāts drošā vidē, krīzes centrā.
Rīgas pašvaldības Pol***jas Zemgales pārvaldes darbinieki nākamajā dienā atkārtoti ieradās pie ģimenes, taču zēna vecāki alkohola lietošanu nebija pārtraukuši. Tāpat mājoklī vēl aizvien valdīja antisanitāri apstākļi.
Lietas materiāli nosūtīti Rīgas bāriņtiesai, kā arī RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas darbiniekiem vecāku atbildības izvērtēšanai.

Leave a Comment