Šie 6 hormoni ir atbildīgi par tauku uzkrāšanos un lūk, kā tos izslēgt – nesaki ka nebrīdinājām

Grelīns

To ražo kuņģa-zarnu traktā un izraisa badu. Grelīns stimulē nervu sistēmu un aizsargā sirds un As**svadu sistēmu. Ja jums bieži ir uzkodas, jums būs zems grelīna līmenis, bet trauksme un depresijas stress palielinās. Paaugstināts grelīna līmenis bez pārtikas samazina trauksmi. Izrādās apburtais loks – pēc diētas pamostas brutāla apetīte un izsalkums, ko ir ļoti grūti nomākt.

 

Tāpēc jums ir jāēd ne vairāk kā 4–5 reizes dienā, no kurām 2 maltītes ir vieglas uzkodas. Īpaša uzmanība jāpievērš brokastīm, tai obligāti ir jābūt.

Estrogēns un progesterons

Sieviešu dzimuma hormoni izpaužas pēc 45 gadiem, kad sievietei sākas menopauze. Zems estrogēna līmenis veicina tauku šūnu nogulsnēšanos vēderā. Zems progesterona līmenis liek organismam saglabāt vairāk šķidruma, tāpēc ķermeņa tilpums palielinās.

 

Testosterons

Menstruālā cikla traucējumi un olnīcu policistoze dažkārt rodas paaugstināta testosterona līmeņa dēļ. Tas rada nekontrolētu svara pieaugumu, sejas apmatojuma parādīšanos, pinnes un neauglību. Menopauzes laikā zemais testosterona līmenis samazina vielmaiņas ātrumu, kas arī kļūst par pilnības cēloni.

 

Insulīns

To ražo aizkuņģa dziedzeris, un tam ir ļoti svarīga loma tauku vielmaiņā, inhibējot taukus noārdošo fermentu darbību. Insulīns veicina cukura pārpalikuma pārstrādi taukaudos. Ja tu mīli saldumus, ziniet, ka to pārmērīgā ēšana dramatiski palielina insulīna līmeni un līdz ar to šīs papildu mārciņas parādās uz sāniem.

Vairogdziedzera hormoni

Vairogdziedzera darbības traucējumi var izraisīt svara pieaugumu. Vairogdziedzera hormoni ir tauku sadalīšanās aktivatori. Ar zemu šo hormonu līmeni rodas hipotireoze – Sli**ba, kurā tauku uzkrāšanās palielinās, un cilvēks pieņemas svarā ļoti spēcīgi un nevienmērīgi. Un ar hipertireozi (Grave’s Disease) rodas smaga notievēšana.

 

Augšanas hormons (somatropīns)

Augšanas hormons ir hormons, kas veicina svara zudumu. Parasti tas aktivizē tauku šūnu sekrēciju un to sadalījumu. Zems somatotropīna līmenis inhibē visus procesus organismā.

 

Kortizols

To sauc par stresa hormonu. Galvenie iemesli tās palielināšanai ir stress un miega trūkums. Paaugstināts kortizola līmenis palielina apetīti. Lai atrisinātu problēmu, daudzas sievietes to „apēd” un jūtas atvieglotas. Tie, kas pastāvīgi atrodas traumatiskajās situācijās, bieži vien iegūst lieko svaru , pat ja viņas nepārēdas. Tas ir saistīts ar vielmaiņas traucējumiem nervu pārmērīgas slodzes laikā.

Endokrīnās Sli**bas, diabēts, paaugstināts dzimumhormonu līmenis ir cieši saistīts ar nekontrolētu svara pieaugumu. Lai identificētu un novērstu patoloģiju, ir vērts veikt īpašu laboratorijas pētījumu. Zemāk ir saraksts ar testiem, kas ļauj atklāt un apturēt ļoti bīstamas Sli**bas agrīnā stadijā.

ANALĪZES, KURAS NEPIECIEŠAMS NODOT, JA NEVARAT ZAUDĒT SVARU

Vairogdziedzera hormoni: tiroksīns (T4) un trijodironīns (T3)

Vairogdziedzera stimulējošais hormons (TSH)

Glikozes līmenis asinīs

Glikozilēts hemoglobīns

Insulīns un C-peptīds

Glikozes tolerances tests

Estradiola līmenis

Kortizola līmenis

Testosterona līmenis

 

Folikulus stimulējošie un luteinizējošie hormoni

Sarežģītais sieviešu ķermenis vienmēr ir grēcīgo hormonu žēlastībā. 70% gadījumu hormonālā nelīdzsvarotība kļūst par liekā svara cēloni. Neslinko nodot analīzes, pirms pārstājat ēst pilnvērtīgi vai pierakstīsieties uz trenažieru zāli. Dažreiz pāris papildu kilogrami ir labāk par sabojātu veselību.

Ko jūs par to domājat? Varbūt nav vērts uztraukties par lieko svaru, jo kā rīkoties, ko teikt un ko meklēt ir katras sievietes privāts jautājums. Mīliet sevi tādu, kāda jūs esat, un palieciet par sevi jebkurā situācijā!

avots: takprosto

COMMENTS

Leave a Comment