Sievietei par dokumentu viltošanu piemēro naudas sodu piecu minimālo mēnešalgu apmērā

Baltkrievijas pilsone, pret kuru šā gada aprīlī tika uzsākts kriminālprocess par viltotu dokumentu izmantošanu, saukta pie kriminālatbildības – viņai piemērots naudas sods piecu minimālo mēnešalgu apmērā, t.i. 2 150 euro.

1975. gadā dzimusī sieviete par viltotas Baltkrievijas Starptautiskās transportlīdzekļa apdrošināšanas polises izmantošanu aizturēta 10. aprīlī Silenes robežkontroles punktā. Veicot valsts robežu šķērsojošo personu un transportlīdzekļu robežpārbaudi, robežsargi konstatēja, ka Baltkrievijas pilsone ir viltojusi apdrošināšanas polisi – pašrocīgi veikusi labojumus apdrošināšanas polises derīguma termiņā.

Par dokumentu viltošanu pret 1975.gadā dzimušo Baltkrievijas pilsoni tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 275. panta pirmās daļas un krimināllietas materiāli nosūtīti Daugavpils prokuratūrai ar ierosinājumu uzsākt kriminālvajāšanu pret aizdomās turēto Baltkrievijas pilsoni. Likumpārkāpējai par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ar prokurora priekšrakstu piemērots naudas sods vairāk kā 2000 euro apmērā.

Krimināllikums paredz, ka par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, bet gadījumos, kad tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai, ja tas radījis būtisku kaitējumu valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pat trim gadiem.

Jāatzīmē, ka šogad konstatētas 112 personas, kuras uzrādījušas viltotus ceļošanas vai transportlīdzekļa dokumentus, savukārt pērn visa gada garumā par viltotu dokumentu izmantošanu aizturētas 166 personas.

Leave a Comment