Slavenais modes zīmols “Chanel” atsakās no kažokādām

Luksusa apģērbu zīmols “Chanel” paziņojis, ka pilnībā pārtrauc apģērbu ražošanā izmantot eksotisko dzīvnieku ādas un kažokādas, lai īstenotu kompānijas principus un tiektos uz sociāli atbildīgu un ētisku ražošanu.

Ar šādu apņemšanos slavenais franču zīmols sola pārstāt ražot apģērbus un aksesuārus, kas radīti no eksotisko dzīvnieku kā, piemēram, krokodilu, ķirzaku, čūsku ādām, kā arī kažokādu ieguvei audzēto dzīvnieku ādām, tostarp ūdeļādām, lapsādām, trušādām.

Zīmola “Channel” pārstāve stāsta: “Uzņēmumā mēs pastāvīgi pārskatām piegādes ķēdes, lai pārliecinātos, ka tās sasniedz mūsu ekspektācijas preču izsekojamībā un godīgas tirdzniecības praksēs. Šajā kontekstā ir ļoti grūti izsekot, vai mums piegādātās dzīvnieku ādas atbilst ētikas standartiem. Atsakoties no kažokādām un eksotiskajām ādām, mēs vēlamies radīt jaunu augstās modes paaudzi.”

Ar šo apņemšanos “Chanel” pievienojas tādiem ekskluzīviem modes zīmoliem kā “Burberry”, “Armani”, “Gucci”, “Hugo Boss”, “Calvin Klein” un daudziem citiem, kas jau atteikušies no kažokādām, reaģējot uz sabiedrības prasību pēc ētiska un ilgtspējīga modes apģērbu piedāvājuma.

“Gadu desmitiem dzīvnieki kažokādu industrijā ir tikuši pakļauti cietsirdībai, ieslodzīti šauros un netīros būros. Mūsdienās sabiedrība vairs neatbalsta šādu neētisku praksi, un ir redzams, ka modes dizaineri pircēju viedokli respektē. Šādas apņemšanās lieliski vizualizē modes nākotni, kurā nežēlība pret dzīvniekiem modes vārdā vairs netiek pieļauta,” komentē biedrības “Dzīvnieku brīvība” valdes locekle Maija Krastiņa.

Modes industrijā izmantotās kažokādas galvenokārt nāk no zvēraudzētavām, kurās audzē savvaļas dzīvniekus kā ūdeles un lapsas, šinšillas. Zvēraudzēšana jau aizliegta daudzās Eiropas valstīs, tostarp Lielbritānijā, Austrijā, Nīderlandē, Čehijā, Beļģijā, Horvātijā un Slovēnijā. Zvēraudzēšanas aizliegumu atbalsta arī Latvijas sabiedrība. Pēc 2015. gadā veiktās pētījumu kompānijas “Solid Data” aptaujas datiem lielākā daļa jeb 65% Latvijas iedzīvotāju uzskata par nepieņemamu dzīvnieku audzēšanu un nogalināšanu kažokādu ieguvei.

Avoti:

https://edition.cnn.com/style/article/chanel-fur-ban-scli-intl/index.html

https://www.furfreealliance.com/fur-bans/

https://www.dzivniekubriviba.lv/lv/jaunumi/vairums-latvijas-iedzivotaju-neatbalsta-zveraudzesanu

Leave a Comment