Aptauja: Lielākie rudzu maizes ēdāji dzīvo Latgalē, retāk ēd Rīgā

Saskaņā ar AS “Hanzas Maiznīcas” un pētījumu centra SKDS veikto aptauju lielākie rudzu maizes ēdāji dzīvo Latgalē – 55% šī reģiona iedzīvotāju atzina, ka rudzu maizi ēd katru dienu. Salīdzinājumam katru dienu to ēd 50% Vidzemes iedzīvotāju, 47% Zemgales iedzīvotāju un tikai 42% Kurzemes iedzīvotāju. Vismazākais īpatsvars rudzu maizes ēdājiem ir starp rīdziniekiem – tikai 39% Rīgā dzīvojošo ēd to katru dienu.

Jāmin, ka starp Kurzemes un Rīgas iedzīvotājiem ir arī lielākais īpatsvars to, kuri rudzu maizi neēd vispār.

Uģis Mihņevičs, AS “Hanzas Maiznīcas” vadītājs un valdes loceklis: “Ineteresanti, ka, lai gan iedzīvotāji ēd rudzu maizi katru dienu, gandrīz puse jeb 45% neidentificē sevi ar īstiem rudzu maizes ēdājiem. Turklāt daudz nozīmīgāks faktors, kāpēc tie lieto šo maizi, ir veselīgums, nevis ilgās tradīcijas un kultūrvēsturiskais mantojums. Tas tikai parāda, ka daļai iedzīvotāju rudzu maizes lietošanai ir racionāls iemesls un tas ir uzskats par maizes veselīgumu.”

Straujāk rudzu maizes ēšanas popularitāte samazinās starp Rīgā dzīvojošajiem – 21% rīdzinieku atzinuši, ka pēdējos piecos gados mazāk sākuši ēst rudzu maizi, kamēr laukos šīs īpatsvars ir 15%.

Interneta online aptauja tika veikta šī gada septembrī. Tajā piedalījās 1005 respondentu.

Lai stiprinātu rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā, AS “Hanzas Maiznīcas” uzsākusi jaunu iniciatīvu “100 rudzu maizes šķēles Latvijas simtgadei”. Ikviens var iesaistīties iniciatīvā, speciālā lietotnē www.100rudzumaizes.lv apņemoties par godu Latvijas simtgadei apēst 100 šķēles rudzu maizes, tādā veidā simboliski veicinot rupjmaizes ēšanas tradīciju saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

“Hanzas Maiznīcas” projektu “100 rudzu maizes šķēles Latvijas simtgadei” īsteno Latvijas simtgades gadā, turpinot pērn iesākto diskusiju par rudzu maizes ēšanas tradīciju saglabāšanu un veicināšanu ar devīzi “Latvija – rudzu lielvalsts”. Šobrīd iniciatīvai ir pievienojušies iedzīvotāji, kopumā apņemoties līdz Latvijas simtgadei apēst vairāk nekā 315 000 šķēles rudzu maizes.

Leave a Comment