Slikto darba apstākļu dēļ, LIDL darbinieks izdara pašnāvību Francijā

Pie noliktavas olīvkoka trauslajos zaros plīvo pavasara vēja skumjās nopūtas. Tās it kā neviļus piemin Lidl darbinieku Janiku, kurš pārslodzes rezultātā pakārās savā darbvietā.

Dienvidfrancijas pilsētiņā Rusē Lidl veikala strādnieki, notraušot pārguruma sviedru lāses no pieres, arvien atminas trīsdesmitgadīgo Janiku Sansoneti kā patīkamu cilvēku. Kristofs Poliketi, vietējās darba konfederācijas ģenerālsekretārs un Janika draugs, stāsta, kāpēc iestādījuši piemiņas olīvkoku: «Visi viņu augstu vērtēja. Janiks bija tiešām jauks puisis, vienmēr gatavs palīdzēt. Neviens viņu nav aizmirsis.» Arodbiedrības aktīvists kopš tā laika dzīvo ar vainas sajūtu, jo nebija pamanījis, kas notiek.
«Mēs zinājām, ka darbā bija sarežģīti, bet mēs ne mirkli neiedomājāmies, ka tas varētu beigties šādi. Mums ir daudz jautājumu, bet atbilžu nekad nav,» nopūšas Nikolā Sansoneti, Janika brālis.

 Viņš kopš tās dienas jūtas kā pazudināts. Kad Janiks pirms desmit gadiem pieņemts darbā Lidl par tehnisko darbinieku, viņš bijis priecīgs par šo darbu. Tomēr sekoja pazemojumi un bailes zaudēt darbu, jo izjuta lielu spiedienu. Katru reizi, kad notika revīzija, viņš bija neizturami lielā stresā. Janikam bija mazs dēlēns un sapnis par savu mājokli. Tuvinieki viņu atminas kā ļoti mierīgu un stabilu cilvēku.
Janika draugs stasta izdevumam 20 Minutes, ka, neraugoties uz grūto darbu, Janiks bijis nesatricināms un neizrādīja nepatiku par spiedienu darbā. Bieži palicis neēdis, jo vienmēr kaut kas bija jādara. Un kā atalgojums tam bija pazemojumu gūzma.

Darba inspekcija, kas veica izmeklēšanu, norādīja uz pārslodzi, neizpildāmiem rīkojumiem, nievājošiem izteicieniem vai draudiem par Janika profesionālo nākotni.

Lai novērstu izdegšanu darbā un nepieļautu Janika likteņa atkārtošanos, politiķi Francijā sākuši aktīvu diskusiju par likumu, kas paredz, ka izdegšana tiek uzskatīta par arodslimību.

Lidl atsakās komentēt šo likumu un Sansoneti pašnāvību, jo likums ir likumdevēja lieta un labklājība darbā ir tēma, kur Lidl nemitīgi progresē. Kāds ir šis progress, Janika kolēģiem joprojām ir liela mīkla.

Avots: https://www.20minutes.fr/societe/2212111-20180201-video-burn-out-projet-loi-hommage-salarie-lidl-suicide-lieu-travail

Leave a Comment