SVARĪGI: Būtiska informācija tiem, kas gada laikā nav apmeklējuši savu ģimenes ārstu

Iedzīvotāji, kuri gada laikā nav vērsušies pie sava ģimenes ārsta saistībā ar kādu saslimšanu, tiek aicināti doties pie ģimenes ārsta (kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo Vese***as dienestu) uz bezmaksas profilaktisko apskati. Pacienta iemaksa par profilaktisko apskati pie ģimenes ārsta nav jāmaksā, informē Nacionālais Vese***as dienests.

Profilaktisko apskati var veikt pacienti no 18 gadu vecuma. Bērniem profilaktiskās apskates paredzētas atbilstoši bērnu profilaktisko apskašu grafikam.

Lai veiktu profilaktisko apskati, pacientam laicīgi jāsazinās ar ģimenes ārsta praksi un jāvienojas par vizītes dienu un laiku. Apskates laikā ģimenes ārsts iztaujā pacientu, izvērtē vispārējo Vese***as stāvokli un nepieciešamības gadījumā veic As**sspiediena un pulsa noteikšanu, sirdsdarbības un plaušu izklausīšanu, vēdera iztaustīšanu, limfmezglu apskati, vairogdziedzera stāvokļa novērtēšanu, krūšu dziedzeru apskati un iztaustīšanu u. c. pārbaudes, raksta jauns.lv.

Lasi vēl: Trešdienas vakars izvērtās traģ**ki kādam vīrietim Rīgā; visdziļākā līdzjūtība!

Pēc apskates veikšanas ģimenes ārsts var ieteikt papildu izmeklējumus, ārstu speciālistu konsultācijas vai arī sniegt rekomendācijas par to, kuriem apstākļiem savā Vese***as stāvoklī turpmāk pacientam vajadzētu pievērst uzmanību.

Ģimenes ārstam ir būtiska loma arī vēža savlaicīgā atklāšanā, jo viņš ir pirmais speciālists, pie kā vēršas pacients. Uzklausot sūdzības un izvērtējot simptomus, ārsts var uzsākt mērķtiecīgu tālāku izmeklēšanu, nepieciešamības gadījumā pacientu ievirzot “zaļajā koridorā”.

COMMENTS

Leave a Comment