Tiesa apmierina Krievijas oligarha prasību ierobežot Latvijā vārda brīvību

Pēc Krievijas oligarha un bijušā PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieka Jevgeņija Kasperska uzņēmuma prasības Latvijas Republikas pirmās instances tiesa akceptē vārda brīvības ierobežojumus līdzīgi kā tas ir Krievijā un citās autoritātārās valstīs, komentējot Rīgas pilsētas, Pārdaugavas tiesas spriedumu lietā Feldmans pret Kaspersky, komentē Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans (Jaunie konservatīvie).

“Faktiski tiesa ar spriedumu ir noteikusi, ka viedokli par sabiedriski nozīmīgiem jautājumiem paust nedrīkst, ja vien viedokļa izteicējs nav veicis plašu, citu viedokļu izpēti. Cik zināms, šādi viedokļa paušanas ierobežojumi Latvijas tiesu praksē tiek izmantoti pirmo reizi. Pārsteidzoši, ka tiesa ir ignorējusi līdzšinējo Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi, kurā nav noteikti šādi kritēriji viedokļa paušanai”, norāda Feldmans, uzsverot, ka pārsūdzēs spriedumu augstākā instancē.

Man nav saprotams iemesls, kādēļ tiesa uzskatījusi, ka viedokļa paušanai būtu izvirzāmi faktiski stingrāki kritēriji nekā masu informācijas līdzekļiem. Toties ir 100% skaidrs, ka šādi kritēriji ir krasā pretrunā ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas ilgstoši stiprināto vārda brīvības principu. Tādējādi tiesa faktiski leģitimizē cenzūru, jo, lai paustu kādam neglaimojošu viedokli, personai tiesas ieskatā ir nepieciešams iepazīties ar dažādiem informācijas avotiem, tos izanalizēt un faktiski saskaņot ar pretējo pusi, stāsta Feldmans.

Spriedums pēc būtības nosaka, ka pie atbildības var tikt saukta jebkura persona, kura pauž kādam neglaimojošu, bet sabiedriski nozīmīgu viedokli. Pēdējā laikā Latvijā ir izskanējuši vairāki gadījumi, kad persona, kura publiskojot informāciju par sabiedrībai nozīmīgu jautājumu, tiek saukta pat pie kriminālatbildības.

“Cenzūra Latvijā nav pieļaujama. Sabiedrībai ir tiesības saņemt informāciju par tostarp visai sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem, un es no savas puses varu apsolīt, ka es neklusēšu”, uzsver Feldmans.

Jau iepriekš ziņots, ka brīdinājumu lietot “Kaspersky Lab” produktus ir izteikušas daudzas iestādes, organizācijas un eksperti. Šī uzņēmuma ražotos produktus ir aizliegts izmantot NATO dalībvalsts ASV valdības institūcijās. Arī Eiropas Parlamenta pagājušā gadā pieņemtajā rezolūcijā par kiberaizsardzības jautājumiem ieteikts kā kaitnieciskus aizliegt Krievijas kiberdrošības uzņēmuma «Kaspersky Lab» produktus, bet Latvijas tiesa šo faktu nav ņēmusi vērā.

Leave a Comment