Trīs pieturpunkti Latvijas izaugsmei: atvērtība pasaulei, nebaidīšanās kļūdīties, nemitīga pašizaugsme

“Pašlaik dzīvojam simtgades sajūtās, taču ir ļoti būtiski šajā svētku laikā smelties iedvesmu turpmākajiem darbiem. Atvērtība pasaulei, nebaidīšanās kļūdīties un nemitīga pašizaugsme – šīs jaunuzņēmumu pasaules atziņas, manuprāt, var palīdzēt Latvijai kļūt vēl veiksmīgākai un iedzīvotājiem nākamajos 100 gados vēl turīgākiem,” saka pieredzējušais jaunuzņēmējs, iniciatīvas “Events Worth Attending” (EWA) vadītājs Antons Adamovičs.

“Start-up” jeb jaunuzņēmuma būtība ir risināt konkrētu problēmu, piedāvājot produktu un jaunu veidu, kā klienti par to maksā vai lieto. Tieši procesu vienkāršība un koncentrēšanās uz konkrētu lietu ir tā, kas ļauj jaunuzņēmumam ātri augt. Šī darba metode lieliski var noderēt ikvienam. Proti, nav jāšauj visi zaķi uzreiz, bet jāstrādā ar konkrētu problēmu. Un to vienlīdz labi var attiecināt gan uz vienu, atsevišķu ideju, gan uz konkrētu nozari, gan arī visu Latvijas tautsaimniecību.

“Pie savu ideju attīstības ikviens var sākt strādāt jau tūlīt un tagad. Mūsu jaunuzņēmumu vide ir ļoti piemērota, lai enerģiski cilvēki, kam ir idejas un kas vēlas kļūt par uzņēmējiem, to darītu, tā sniedzot būtisku ieguldījumu Latvijas ekonomikas attīstībā. Darbojas aktīva kopiena, ir izveidota vērā ņemama valsts atbalsta sistēma, ir iespēja mācīties no labākajiem prātiem un pasaulē atzītiem līderiem,” saka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols.

Ekspertuprāt, Latvijas uzņēmējiem jākļūst atvērtākiem. “Ej ārā un runā ar cilvēkiem, saklausi viņu problēmas un piedāvā tām labu risinājumu. Starp citu, tieši tā vienā teikumā var raksturot arī galveno mācību no populārās Stīva Blanka un Boba Dorfa “Stārtapa īpašnieka rokasgrāmatas” – ej un dari!,” uzsver Adamovičs.

Pats biznesa dižpārdokļa “Startapa īpašnieka rokasgrāmata” (“The Startup Owner’s Manual”) līdzautors, pasaulē ietekmīgais klientu attiecību un biznesa modelēšanas eksperts Bobs Dorfs, kas novembra beigās vadīs vairākas meistarklases Rīgā, kādā intervijā Francijas medijiem atzīst, ka svarīgākais ir nevairīties no kļūdām un neveiksmēm.

“Daudzviet neveiksmi uzskata par ko nepiedodamu, tādēļ iespējamās bailes kļūdīties mazina cilvēku vēlmi uzņemties riskus. Un neveiksmi piedzīvojuši uzņēmēji steidz atgriezties vecajā darbā kādā bankā vai lielā korporācijā, jo viņi taču “ir neveiksminieki”. Patiesībā ir vienkārši jāstrādā, jākļūdās, jāmācās no kļūdām un jāstrādā, nav jāmet plinti krūmos pēc pirmās izgāšanās,” uzmundrina Dorfs.

Turklāt šodien produkti, tehnoloģijas un biznesa modeļi attīstās arvien ātrāk, daudzi jau drīzumā aktuāli biznesi un profesijas pašlaik vēl nav izdomāti, tādēļ aizvien nozīmīgāka kļūst pašu uzņēmēju un citu aktīvu cilvēku pašattīstība. Lai cik dīvaini nebūtu, pat biznesa pasaulē par personisko attīstību daudz nerunā.

“Ir jauki sapņot par attīstības nestajām iespējām, tomēr šī attīstība neticami ātri par novecojušu padara to, kā mēs strādājam šobrīd. Augstskolas nespēj un arī nespēs studentiem “praktiski iemācīt” to, kas šobrīd vēl nav tapis. Nākotnes profesiju un nākotnes biznesa rīku patstāvīga apgūšana ir to cilvēku rokās, kuri sev un savām organizācijām vēlas nodrošināt panākumus arī pēc laika,” saka apmācību aģentūras “Master Training” partneris Kārlis Apkalns.

Viņš citē motivācijas guru Džima Rona teicienu: “Formālā izglītība nodrošinās izdzīvošanu, bet pārticību atnesīs pašattīstība!”. Un norāda, ka, lai tiktu līdzi progresam, arvien biežāk gan mazas un jaunas, gan arī stabilas un lielas organizācijas, kā arī uz attīstību vērsti profesionāļi izmanto paņēmienus, kuri vēl nesen tika dēvēti par “start-up” pieeju.

Pasaulē ietekmīgākā klientu attiecību un biznesa modelēšanas eksperta, biznesa dižpārdokļa “Startapa īpašnieka rokasgrāmata” līdzautora Dorfa meistarklase “Train the Trainers” Rīgā notiks 28. un 29.novembrī. Pasākums notiks viesnīcā “Radisson Blu Latvija”. Šo programmu pielieto 450 pasaules universitātēs, kā arī tūkstošiem biznesa inkubatoros. Meistarklases mērķis ir sniegt rūpīgu izpratni par praktiskām klientu izzināšanas metodēm. Šī programma ir palīdzējusi tapt neskaitāmiem veiksmīgiem jaunuzņēmumiem, taču tās zināšanas un rīki noderēs arī tiem, kas vēlas paplašināt savas zināšanas uzņēmējdarbībā.

Biļetes uz Boba Dorfa meistarklasi “Train the Trainers” ir nopērkamas interneta vietnē “www.eventsworthattending.com”.

“Events Worth Attending” jeb EWA ir izveidota ar mērķi ilgtermiņā attīstīt Latvijā uz zināšanām balstītu ekonomiku, piesaistot pasaules līmeņa ekspertus, lai celtu Latvijas uzņēmēju zināšanu un kvalifikācijas bāzi, un sekmējot augstas pievienotās vērtības jaunuzņēmumu un uzņēmēju vidi. EWA vadītājs ir uzņēmējs, tehnoloģiju komercializētājs un biotehnoloģiju uzņēmuma “Conelum” dibinātājs un izpilddirektors Adamovičs. 2014.gadā Adamovičs bija iekļauts “Forbes Latvija” sarakstā “Talents of 2014: Under 30”. 2018.gadā iekļauts “Forbes” Eiropas nākotnes līderu sarakstā “30UNDER30” kategorijā “Rūpniecība”.

Leave a Comment