Tuvojoties Helovīnam: kā atri un viegli izgrebt ķirbi. FOTO

scary-ghost-pumpkin

Gadu no gada Latviju 31.oktobrī arvien vairāk pārņem Amerikāņu tradicionālie visu svēto dienas priekšvakara svētki – Helovīns. Veikalos jau oktobra sākumā var atrast dažādas maskas un mājas dekorācijas. Taču vissvarīgākā mājas dekorācija tomēr ir un paliek izgrebts ķirbis ar izgrieztu šaušalīgu smaidiņu un svecīti iekšā.

Šie svētki Latviju pārņem pamazām, gadu no gada globalizācijas iemeslu dēļ – bērni skatās dažādas Holivudas filmas, kur redz, ka Helovīnos viņiem ir iespēja iejusties kādā supervaroņa vai videospēles tēla ādā, uzvelkot viņa masku, un bezmaksas iegūt saldumus, tos palūdzot kaimiņiem.

ASV tradicionāli visu svēto nakti sagaida ar baismīgi izdekorētām mājām – tiek izlikti plastmasas cilvēku skeleti, gumijas zirnekļi, mākslīgie striķa zirnekļu tīkli, un protams, izgaismots, izgrebtais ķirbis. Senu paražu vārdā tas tiek darīts, lai gari nenāktu mājās. Šajā vakarā bērni ietērpjas dažādos kostīmos (jo briesmīgāk, jo labāk) un bariņos apstaigā savas apkaimes mājas, kur prasa saldumus vai piedāvā izjokot mājas saimnieku, ja tas saldumus atsakās dot. Tradīciju vadīti, cilvēki ASV parasti bērniem dod saldumus. Gadījumā, ja saldumi ir izbeigušies, tad saimniekam nāksies samierināties ar izjokošanu, kas var būt gan pavisam nekaitīga, gan tikt uzskatīta par huligānismu.

Vecāki Latvijā nereti, drošības apsvērumu dēļ, ļauj bērniem “spēlēt Helovīnu” tikai ar radiem, draugiem un pazīstamiem kaimiņiem (attiecīgi iepriekš pabrīdinot, lai tie nodrošinās ar konfektēm), taču lielisks veids kā parādīt, ka esi globāli noskaņots, mūsdienīgs cilvēks, ir uzlikt izgaismotu izgrebtu ķirbi uz palodzes, tādējādi ļaujot bērniem saprast, ka esi sagatavojies Helovīnam un, atverot durvis un dzirdot “Saldumus vai izjokosim!”, iebērt viņu konfekšu groziņos gardus našķus.

Ķirbja grebšana prasa zināmu darbu, tomēr tas nav nemaz tik sarežģīti, kā sākotnēji var šķist! Lasi pamācību nākamajā lāpā!

Ja vēlies uzzināt kā viegli izgrebt ķirbi, tad pāršķir lapu!

Leave a Comment