Ūdens cena aug, un šobrīd tuvojas četriem eiro par kubikmetru. Tas apgrūtina ūdens apsaimniekošanu un var radīt problēmas nākotnē.

Energoresursu cenu un darbaspēka izmaksu pieaugums ir tikai daļa no faktoriem, kas likuši ūdenssaimniecības uzņēmumiem visā Latvijā šogad regulatoram iesniegt jaunus tarifu projektus. Šie jaunie tarifi nozīmē pieaugumu par vairākiem desmitiem procentu.

SPRK novērojusi, ka ūdensapgādes un kanalizācijas apvienotais tarifs tuvojas četriem eiro par kubikmetru ūdens. Ar pārmaksāto naudu iedzīvotājiem sola kompensēt, ja energoresursu cenas samazināsies. Ūdenssaimniecības tarifus – ūdensapgādes tarifu un kanalizācijas tarifu – plānots paaugstināt 13 pašvaldībās. Piemēram, Mārupes novadā plānotais kanalizācijas tarifs būs 2,75 eiro par kubikmetru, bet ūdensapgādes tarifs – 1,14 eiro. No Ventspils novada iedzīvotājiem tiks piemērota lielāka maksa par kubikmetru. Tur kanalizācijas tarifs tiek prognozēts pat 3,22 eiro par kubikmetru, bet ūdensapgādes tarifs ir 2,15 eiro par kubikmetru. Skaitļi vēl var mainīties, jo regulatoram ir vismaz 90 dienas, lai izskatītu uzņēmuma piedāvātos tarifus.

Plānotais tarifa pieaugums ūdenssaimniecībai Ventspils novadā ir balstīts uz darbaspēka izmaksām. Uzņēmumā “VNK serviss” skaidroja, ka energoresursu sadārdzināšanās un minimālā alga pat netiek ņemta vērā. Un tas, kas viņiem ir nepieciešams, ir roku vai darba resurss. Šajā tarifu projektā lielākā izmaksu daļa faktiski ir darbaspēks,” skaidroja SIA “VNK Serviss” valdes locekle Diāna Skudra. Ūdens un kanalizācijas pakalpojumu cenu ietekmē ļoti dažādi faktori. Dzīves dārdzība, veicot uzņēmējdarbību, nodokļu un citu izdevumu izmaksas var būt diezgan augstas. Cerībā optimizēt uzņēmuma resursus, VNK serviss cenšas vēl vairāk samazināt tarifu. Latvijā arvien skaidrāk izpaužas energoresursu ietekme uz tarifiem. Bez šīm lietām dzīve, kādu mēs zinām, nebūtu iespējama. Bet, pieaugot pieprasījumam pēc tiem, pieaug arī izmaksas.

Energoresursu sadārdzināšanās radījusi spriedzi uzņēmējiem, liekot iesniegt jaunus tarifus izdevumu segšanai. PUK Ūdenssaimniecības nodaļas vadītāja Dace Čodare-Plaude izprot tā nepieciešamību un jūt līdzi cietušajiem uzņēmumiem. Piedāvātajos tarifos ir iekļauti arī nosacījumi valstij piederošo energoresursu izmaksu pieaugumam. Ja pēkšņi samazinātos, piemēram, elektrības cenas, uzņēmumiem tas nekavējoties būtu jāatspoguļo tarifos. SPRK pārstāve skaidroja, ka gadījumos, kad komersants kādu laiku ir strādājis par zemākām cenām, nekā bija paredzēts tarifos, vēlāk komersantam tiks atlīdzināti neparedzētie izdevumi. Iepriekšējos gados regulators ir apstiprinājis vidēji 8 līdz 10 ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus gadā. Šogad PUK izskatījis jau 53 lietas par ūdensapgādes un kanalizācijas tarifu. Runa ir par ūdensapgādes un kanalizācijas tarifu. Par ūdens sildīšanu jāmaksā atsevišķi.

Leave a Comment