UV starojums – bīstams acīm arī rudenī un ziemā

Vēsākām gaisa masām sasniedzot Latviju, esam atvadījušies no šī gada siltās un saulainās vasaras. Saulesbrilles daudziem no mums bija viens no pēdējo mēnešu iecienītākajiem aksesuāriem. Tāpat, saulesbrilles veic arī aizsargfunkciju – pasargā mūsu acis no kaitīgā UV starojuma. Neskatoties uz to, ka saules stari vairs nav tik silti kā vasarā, tie joprojām izstaro kaitīgo starojumu. Par tā ietekmi uz mūsu redzes veselību, stāsta Vision Express galvenā optometriste Jeļena Stūriška.

Optometriste stāsta: “Vasarā UV starojuma koncentrācija ir krietni lielāka, tomēr acis no kaitīgā starojuma jāsargā arī rudenī un ziemā. Saulesbrilles nevajadzētu uztvert tikai kā stila elementu, tās tik tiešām veic ļoti svarīgu aizsargfunkciju, pasargājot mūsu acis no kaitīgā UV starojuma. Esam novērojuši, ka cilvēki ļoti labi apzinās – ilgstoša uzturēšanās saulē kaitīgi ietekmē ādu, bet par saules negatīvo ietekmi uz redzes veselību, bieži aizmirst.

Tas gan automātiski nenozīmē, ka atrašanās ārā bez saulesbrillēm nebūtu vēlama, vai uzreiz iespaidotu redzes veselību. Tieši pretēji, atrašanās svaigā gaisā, nāk par labu kopējam Vese***as stāvoklim. Aicinu ikvienu izbaudīt rudens košās lapas un dabas krāšņumu. Turklāt, varu piebilst, ka acu apžilbšana no krāsainajām koku lapām, pati par sevi nav bīstama acīm. Ja nu tomēr kādam acis ir jūtīgākas pret spilgtām gaismām un krāsām, iesaku lietot saulesbrilles.

Cita lieta ir sniegotās un saulainās ziemas dienas – tad gan stingri iesaku lietot saulesbrilles. Sniegam UV starojumu atstarojot, tas acīs nonāk ne tikai no gaisa, bet arī pēc tā atstarošanās no sniega – tātad, runājam par dubultu iedarbību. Tāpēc sniegotos kalnos būtu īpaši jāpadomā par acu aizsardzību no kaitīgā starojuma un spožuma, izvēloties tumšāk tonētas briļļu lēcas.”

Tikai neliela daļa sabiedrības izprot kaitīgā UV starojuma iedarbību uz mūsu acīm,” stāsta Vision Express optometriste Jeļena Stūriška. “Ja acis netiek pasargātas no kaitīgā starojuma, tam tiekot klāt acs struktūrām – konjunktīvai (acs gļotādai), radzenei, lēcai un tīklenei – tas rada ievērojamas izmaiņas. Starojums grauj saites starp gļotādas šūnām – rada kolagēna un elastīgo šķiedru bojājumus. Tā rezultātā veidojas dzeltenīgi acs gļotādas un radzenes sabiezējumi (izteiktākos var pamanīt – tie ir uz acs baltuma tuvu varavīksnenei, vienā līmenī ar acs kaktiņiem). Starojuma ietekmē attīstās arī iekaisumi, kas izpaužas kā acu sāpes, apsārtums, nepatīkamas sajūtas, skatoties spožā gaismā. Var attīstīties vecuma katarakta, arī tīklenes retinopātija, radot neatgriežamus bojājumus tīklenes centrālajā daļā. Kā rezultātā – cilvēka redze pasliktinās, parādās plankumi acu priekšā, traucējot skaidri saskatīt visdažādākās lietas.”

“Briļļu lēcu tonējuma intensitāte un krāsa ir gaumes jautājums, taču pat visgaišākajām saulesbrillēm jābūt iestrādātai aizsardzībai no UV starojuma. Vai tiešām tas tā ir, paliek uz katra tirgotāja sirdsapziņas. Tāpēc, lai izvairītos no negodprātīgiem tirgotājiem un saulesbrillēm, kas patiesībā nespēs Jūs pasargāt no kaitīgā starojuma, aicinu tās iegādāties optikas veikalos. Tas tik tiešām ir būtiski, jo lietot saulesbrilles bez UV aizsargfiltra, redzei ir ļoti kaitīgi. Aiz tumšām saulesbrillēm, acu zīlītei paplašinoties, kaitīgais starojums nonāk acī vēl lielākā devā, nekā tas būtu bez brillēm. Pārbaudīt, vai brillēm ir UV aizsargfiltrs iespējams optikas salonos,” aicina Vision Express optometriste Jeļena Stūriška.

Leave a Comment