Uz apbalvojumu “Laiks Ziedonim 2018” Tautsaimniecībā pretendē četri uzņēmēji

Šogad uz Imanta Ziedoņa apbalvojuma “Laiks Ziedonim” laureāta titulu pretendē četri uzņēmēji: Lilita Bērziņa, Dalija Segliņa, Daiga Gargurne un Andris Grebis. Laureāts tiks paziņots cildināšanas ceremonijā 3. maijā, Imanta Ziedoņa 85. dzimšanas dienā, kas notiks Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”. Laureāts saņems tēlnieces Olgas Šilovas darināto statueti un naudas balvu 3000 EUR apmērā.

Nominācijā “Zemi es mācos” apbalvojums 2018. gadā cildinās Latvijas cilvēkus – gudrības tālākteicējus, kuri ir augstas raudzes profesionāļi kādā no tautsaimniecības nozarēm un labprāt dalās ar savu pieredzi ar citiem. Šī gada žūrijas komisijas vadītāja ir apdrošināšanas sabiedrības ERGO Pārdošanas vadītāja Laila Līduma, kura darbojas kopā ar vizionāriem publicistu Ēriku Hānbergu, uzņēmēju Baibu Mikālu, žurnālisti Dainu Bruņinieci, Borisa un Ināras Teterevu fonda labdarības projektu vadītāju Ievu Ernštreiti, uzņēmēju Aldi Gulbi, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski un fonda “Viegli” dibinātājiem Daigu Bērziņu un Antu Grendi. Vizionāri ir cilvēki, kuri ir kompetenti nominācijas jomā un pārzina nozares aktualitātes.

“Ir liels gods un gandarījums cildināt Latvijas cilvēkus, kuri nodod tālāk savas zināšanas un prasmes. Mūsu nominanti ir izcili sava aroda pratēji, kuri prot iedvesmot citus apgūt ko jaunu vai darīt ierastās lietas savādāk un labāk. Viņi palīdz rast pārliecību, ka arī Latvijā var veiksmīgi attīstīt ieceres un pārliecinoši sasniegt labus rezultātus. Mums jābūt lepniem, ka mūsu vidū ir cilvēki, kuri spēj atbalstīt jaunas ieceres un realizēt sapņus,” uzsver Laila Līduma, apdrošināšanas sabiedrības ERGO Pārdošanas vadītāja, nominācijas “Zemi es mācos” vizionāre.

Lilita Bērziņa, uzņēmēja un biedrības “Līdere” valdes locekle no Līvāniem, kura jau daudzus gadus dzīvo un strādā Rīgā. Lilita spējusi dzīvē pieņemt radikālus lēmumus un pilnībā mainīt to, sākot to no starta pozīcijas. Ikdienā Lilita vada starptautisku grāmatvedības firmu, kas nodrošina pakalpojumu maziem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī darbojas vairākās organizācijās, kas saistītas ar nodokļu sistēmas pilnveidošanu. Kolēģi viņu dēvē par profesionāli ar lielo burtu un cilvēku, kurai rūp patiesums un absolūts godīgums jebkurā lietā. Lilita nepieņem kompromisus, ja runā par godprātīgu attieksmi pret nodokļu samaksu, savu darbinieku labklājību, grāmatvedības nozares attīstību. Šos jautājumus viņa liek pirmajā vietā, pat ja nāksies pašai rēķināties ar mazākiem ienākumiem un maz brīvā laika. Visam klāt ir viņas iekšējā vēlme sniegt citiem savu pieredzi un daudzos gados uzkrātās zināšanas, lai tās nodotu citiem, iedvesmojot ne tikai jaunuzņēmējus, bet arī cilvēkus, kuri biznesā darbojas ilgstoši.

Dalija Segliņa, Dobeles Dārzkopības institūta vadošā pētniece – Augļu pārstrādes un bioķīmijas nodaļas vadītāja. Veikusi plašu pētījumu spektru par augļaugu jaunu produktu izstrādi ar augstu bioloģiski aktīvo vielu saturu. Dalija ir cilvēks, kam piemīt nesavtīga tieksme un prasme dalīties ar savām zināšanām, nedomājot par to “kas man par to būs”. Viņa dāsni dala savas idejas jaunu produktu izstrādē ar uzņēmējiem, kuri biznesu uzsāk no nulles. Dalijas vadībā ir izstrādātas dažādu augļu, ogu un dārzeņu sukāžu ražošanas tehnoloģijas. Dalija neatsaka konsultācijas nevienam. Nav tādas nedēļas, kad uzņēmēji nezvanītu vai nebrauktu pēc padoma uz Dobeli. Daudziem viņa palīdz uzsākt ražošanas procesu vai ieviest kādu jaunu tehnoloģiju uz vietas uzņēmumā. Tā niša, ko šobrīd aizpilda interesanti augļu, ogu un dārzeņu pārstrādes produkti, lielā mērā veidojas, pateicoties Dalijas nesavtīgam darbam.
Jau 10 gadus Dalija kā mecenāts sadarbojas ar Dobeles Valsts ģimnāziju, atbalstot un sekmējot skolēnu zinātniski pētniecisko darbu izstrādi.

Daiga Gargurne, Gulbenes novadā darbojošās biedrības “Sateka” vadītāja, kuras ikdiena saistīta ar dažādu jomu uzņēmējiem. Daiga dzīvo ar pārliecību un ticību, ka laukos nav tukšums un bezcerība. Jau vairāk nekā desmit gadus viņa sniedz reālu, saredzamu atbalstu vietējiem uzņēmējiem. Viņa pati piesakās doties uz pagastiem vadīt seminārus, kuru laikā ļoti personīgi uzrunā cilvēkus, aicinot darboties. Cilvēku nerealizētie sapņi un idejas, saņēmuši Daigas pieskārienu un redzējumu, kļūst par svaigi ceptu maizi, iekārtu kokapstrādes cehā, rokām darinātu mēbeli un tik svarīgo iespēju palikt savā dzimtajā vietā – strādājot un pelnot. Daiga ļauj cilvēkiem piedzīvot savu varēšanu. Organizē pieredzes apmaiņas braucienus gan tepat Latvijā, gan uz ārvalstīm. Daiga izjūt uzņēmēju vajadzības. Daudzi viņu pazīst un atceras – “toreiz viņa teica, pamācīja, palīdzēja”. Daiga ir biznesa eņģelis.

Andris Grebis, rotkalis/ juvelieris no Liepājas ar vairāk kā 45 gadu pieredzi savā jomā, kurš nesavtīgi dalās ar savām zināšanām un pieredzi gan ikdienas darbos, gan izbraukuma lekcijās un nometnēs diasporas latviešiem (gan Latvijā, gan arī Īrijā, ASV, Anglijā). Šobrīd Andris darbojas Liepājas Amatnieku nama atklātā tipa rotkaļu darbnīcā, kur tiek darinātas dažādas etnogrāfiskās un arheoloģiskās rotas. Tādā veidā tiek saglabāts un papildināts mūsu Latviskais mantojums ar greznām saktām, jostām un citiem aksesuāriem, kas papildina mūsu tautas tērpus. Meistars šobrīd lielu daļu laika un enerģijas atvēl, lai gatavotos Latvijas simtgades dziesmu un deju svētku kolektīvu un individuālu dalībnieku tautastērpu papildināšanai ar saktām jostām un dažādiem citādiem tautas tērpu aksesuāriem. Ar savu aktivitāti Andris atstāj Latvisko mantojumu nākamajām paaudzēm.

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” apbalvojumu “Laiks Ziedonim” iedibinājis 2014. gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau trešo gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. Tā ir iespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti.

Līdz šim apbalvojuma “Laiks Ziedonim” tautsaimniecības nominācijā “Zemi es mācos” laureāta statusu ieguvuši: Jānis Nīmnis – kalējs un pasaulē pieprasītu augstākās kvalitātes cirvju un nažu izgatavotājs, Uldis Leiterts – uzņēmuma Infogr.am dibinātājs, Juris Paulovičs – Ķelmēnu maizes zīmola radītājs un Kristaps Rikāns – ASV uzņēmuma “Ubiquiti Networks” Latvijas filiāles “U-Labs” vadītājs, no kuriem daļa iesaistījušies apbalvojuma veidošanā un Imantam Ziedonim būtisko vērtību saglabāšanā sadarbībā ar Imanta Ziedoņa fondu “Viegli”.

Arī šogad apbalvojums tiks pasniegts piecās nominācijās.

Apbalvojuma sadarbības partneri – Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, ziņu portāls Delfi, žurnāls Sestdiena un draugiem.lv. Apbalvojumu organizē Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” sadarbībā ar Liepājas pilsētu, atbalsta apdrošināšanas sabiedrība ERGO, koncertzāle “Lielais dzintars”, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Par Imanta Ziedoņa fondu “Viegli”

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” dibināts 2010. gada pavasarī, lai īstenotu fonda patronam – dzejniekam Imantam Ziedonim tuvu misiju: “Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties”. Fonda mērķis ir atbalstīt un veicināt jaunradi Latvijā, veicinot Imanta Ziedoņa ideju īstenošanos un vērtību turpināšanos, atbalstot radošas, neparastas idejas un, veidojot sabiedriskus projektus, kas atklāj Latvijas skaistumu.

Leave a Comment