Uzglabāšanas veids, lai spinātus un citus zaļumus ilgāk paturētu svaigus

Bieži nopērkot zaļumus veikalā, tie ledusskapī iztur pāris dienas, tādēļ ir grūti saprast kā pareizi tos uzglabāt. Lūk metode, kas palīdzēs pagarināt uzglabāšanas laiku

Spināti ir labi zināms dārzenis – daudzi tos nemīl, bet neliela daļa cilvēku tos dievina. Tie ir viens no daudzpusīgākajiem dārzeņiem ar lielisku labvēlīgu ietekmi uz veselību, ko var viegli iekļaut ikdienas ēdienkartē. Spināti ir viens no visvērtīgākajiem zaļajiem lapu dārzeņiem, kas tiek augstu novērtēts gan kulinārijā, gan uztura zinātnē.

Vēsturiskā nozīme

Spināti ir tikuši izmantoti dažādās kultūrās visā vēsturē, īpaši Vidusjūras, Tuvo Austrumu un Dienvidaustrumāzijas virtuvēs. Tie ir barojoši, garšīgi un viegli sagremojami. Interesanti, ka tos var ēst gan svaigus, gan termiski apstrādātus. Tādējādi spinātus var saglabāt svaigus ilgāku laiku.

Audzēšana

Tradicionāli tiek audzēti divi spinātu veidi: vasaras spināti ar gludām sēklām, kas ir mazāk izturīgi pret salnām, un ziemas spināti, kas ir pilnībā izturīgi pret salu, tiem ir ērkšķainas sēklas un bieži vien lapas ar izteiktākām šķautnēm. Pateicoties tam, spinātus var baudīt visu gadu. Īpaši ja jums ir siltumnīca vai atbilstoši apstākļi un aprīkojums mājās, tad tos var audzēt arī uz palodzes!

Spināti tiek iedalīti vairākos veidos:

Gludlapu spināti – tiem ir maigāka garša un tos bieži izmanto salātos.
Cirtainie spināti – ar biezākām, cietākām lapām, piemēroti gatavošanai.
Baby spināti – jaunās spinātu lapas, kas ir īpaši maigas un piemērotas svaigiem ēdieniem.

Spinātu priekšrocības

Spināti sniedz vairākas veselībai labvēlīgas īpašības: Tie ir bagāti ar dzelzi – minerālu, kas nepieciešams hemoglobīna veidošanai, lai nodrošinātu skābekļa transportēšanu organismā. Spināti satur lielu daudzumu nitrātu un kālija, kas palīdz atslābināties. C vitamīns, luteīns un polifenoli spinātu sastāvā nodrošina spēcīgu antioksidantu iedarbību.

Spināti ir ārkārtīgi daudzpusīgs produkts, ko var izmantot dažādos ēdienos:
Svaigā veidā – salātos, smūtijos un sviestmaizēs.
Vārīti vai sautēti – zupās, mērcēs, dārzeņu sautējumos.
Cepti – pievienoti omletēm, picām un pīrāgiem.
Blendēti – zaļajos kokteiļos kopā ar augļiem un riekstiem.

Tie ir zemas kaloritātes – 100 gramos neapstrādātu vai vārītu spinātu ir tikai aptuveni 23 kalorijas, kas padara tos lieliski piemērotus diētām. Palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni. Tilakoīdi spinātu sastāvā palielina jutību pret insulīnu. Veicina smadzeņu veselību. Tie satur dažādas vielas un antioksidantus, piemēram, E vitamīnu un luteīnu, kas aizsargā neironus un uztur tos.

Lasi vēl: Forele, lasis, rozā lasis: kādas ir atšķirības, kura zivs ir garšīgāka un vai ir vērts pārmaksāt

Kā pareizi uzglabāt spinātus

Ņemot vērā to, ka šo dārzeni tik plaši izmanto, daudzi cilvēki jautā, kā vislabāk uzglabāt spinātu lapas, lai tās nesabojātos. Ja vēlaties tās saglabāt jau nomazgātas, varat ievērot šos soļus:

1.Rūpīgi nomazgājiet katru lapu atsevišķi, lai noņemtu netīrumus un citus gružus. Tādējādi spinātus var saglabāt svaigus ilgāku laiku.
2.Nosusiniet lapas un ļaujiet tām pilnībā izžūt uz tīra, mitra virtuves dvieļa. Tas palīdz tās žāvēt atsevišķi. Tādējādi spinātus var saglabāt svaigus ilgāku laiku.
3.Kad lapas ir pilnībā sausas, ievietojiet tās hermētiskā traukā. Tādējādi spinātus var saglabāt svaigus ilgāku laiku. Svarīgi atcerēties, ka šāda metode nodrošina spinātu lapu saglabāšanu nebojātā stāvoklī ilgāk, novēršot lieku mitrumu pēc mazgāšanas.

COMMENTS

Leave a Comment