Forele, lasis, rozā lasis: kādas ir atšķirības, kura zivs ir garšīgāka un vai ir vērts pārmaksāt

Forele, lasis, rozā lasis: kādas ir atšķirības, kura zivs ir garšīgāka un vai ir vērts pārmaksāt

Sarkanā zivs ir gaidīts viesis uz jebkura svētku galda un iecienīta sastāvdaļa daudzos ikdienas ēdienos. Tā bagātīgā garša, maigā tekstūra un spilgtā krāsa padara to par īstu delikatesi. Latvijā īpaši populāri ir četri sarkano zivju veidi: forele, lasis, čum lasis un rozā lasis. Bet ar ko tie atšķiras viens no otra un kurš ir garšīgākais?

Atbilde uz šo jautājumu nav tik vienkārša, kā varētu šķist, jo garšas izvēles ir subjektīvas, un zivju kvalitāte ir atkarīga no daudziem faktoriem, tostarp nozvejas vietas, turēšanas apstākļiem un svaiguma. Tomēr mēs varam salīdzināt šīs sugas pēc vairākām objektīvām īpašībām, lai iegūtu pilnīgāku priekšstatu.

Rozā lasis

Vispieejamākā no uzskaitītajām zivīm. Tā zemā cena ir saistīta ar masveida audzēšanu un salīdzinoši zemajām prasībām uzturēšanas apstākļiem. Rozā laša gaļai ir maiga garša, ar nelielu saldumu un nedaudz irdenu tekstūru. Mīkstuma krāsa svārstās no gaiši rozā līdz tumši sarkanai atkarībā no zivju uztura un vecuma.

Rozā laša tauku saturs ir mazāks nekā citiem sarkano zivju veidiem, kas padara to liesāku. Ideāli piemērots salātu pagatavošanai, cepšanai, kūpināšanai un konservēšanai. Tā trūkums ir izteiktāka specifiskā “zivju” smarža salīdzinājumā ar citiem lašu dzimtas pārstāvjiem.

 

Čum lasis

Čum laša gaļai, kas ir lielāka par rozā lasi, ir bagātīgāka garša un blīvāka tekstūra. Gaļas krāsa ir spilgti sarkana, dažreiz ar oranžu nokrāsu. Čum lasim ir lielāks tauku saturs nekā rozā lašam, kas padara to sulīgāku un barojošāku. Lieliski piemērots cepšanai, kūpināšanai, sālīšanai un dažādu silto ēdienu pagatavošanai.

Augstāka cena salīdzinājumā ar rozā lasi ir saistīta ar lielāku tā nozvejas darbietilpību un mazāku izplatību mākslīgajā audzēšanā. Čumla laša garšu daudzi raksturo kā izteiksmīgāku un “cēlāku” nekā rozā laša garšu.

Forele

Atšķirībā no rozā laša, forele var dzīvot gan saldūdenī, gan sālsūdenī. Foreles gaļai ir maigi rozā krāsa, maiga tekstūra un diezgan smalka, patīkama garša. Forele satur ievērojamu daudzumu labvēlīgo Omega-3 taukskābju. Tas ir mazāk trekns nekā lasis vai čum lasis, bet treknāks nekā rozā lasis. Foreles pagatavošanā ir daudzveidīga: to var cept, cept, grilēt, sālīt, marinēt. Mākslīgā foreļu audzēšana ir plaši izplatīta, kas padara to diezgan pieejamu.

Lasis
Viens no populārākajiem un visaugstāk novērtētajiem sarkano zivju veidiem. Laša gaļai ir spilgti oranža krāsa, bagātīga garša un blīva, sulīga tekstūra.

Šī ir trekākā zivs no uzskaitītajām, kas satur lielu skaitu noderīgu vitamīnu un mikroelementu. Laša garša ir atkarīga no tā veida (Atlantijas, Klusā okeāna u.c.) un nozvejas vietas.

Tas var būt gan delikāts un salds, gan bagātāks un pat nedaudz pikants.

Lasis ir ideāli piemērots dažādām gatavošanas iespējām, sākot no vienkāršām sviestmaizēm līdz izsmalcinātiem restorāna ēdieniem. Laša augstā cena izskaidrojama ar tā delikatesēm, kā arī ar tā nozvejas un audzēšanas izmaksām.

Lasi vēl: Dabiskas metodes kā tikt gala ar nelūgtiem viesiem jūsu dārzā

Kura zivs ir garšīgāka?

Jautājums par to, kura zivs ir garšīgāka, ir tīri subjektīvs. Katram no šiem veidiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Ja meklējat izdevīgu un daudzpusīgu zivju ikdienas patēriņam, rozā lasis ir lieliska iespēja. Ja jums ir svarīga bagātīga garša un blīva tekstūra, pievērsiet uzmanību čum lasim.

Maigas tekstūras un smalkas garšas cienītājiem forele ir ideāla izvēle. Galu galā labākais veids, kā noteikt, kuras zivis jums patīk vislabāk, ir izmēģināt katru veidu un izvēlēties savu iecienītāko. Eksperimentējiet ar dažādām gatavošanas metodēm, lai pilnībā izceltu katras zivs garšas potenciālu. Nebaidieties izmēģināt dažādas šķirnes, variējiet receptes un izbaudiet sarkano zivju garšu daudzveidību!

COMMENTS

Leave a Comment