Vācijas kanclers: NATO nedrīkst būt daļa no Krievijas un Ukrainas konflikta

Sakarā ar NATO partneru pieaugošo spiedienu uz Vāciju piegādāt Ukrainai smago artilēriju, Vācijas valdība janvāra beigās nolēma piegādāt 14 Leopard 2 tankus un ļaut partneriem reeksportēt no saviem Leopard krājumiem. Turklāt vēlāk tika apstiprināts līdz pat 178 vecāko Leopard 1 tanku eksports.

ASV sekoja piemēram neilgi pēc tam, kad prezidents Džo Baidens paziņoja par kaujas tanku Abrams piegādi Ukrainai.

Tanki Leopard 2 ir redzami mācību demonstrācijā Minsterē, Vācijā, 2019. gada 20. maijā. (Siņhua/Šan Juči)

Tomēr eksperti saka, ka paies mēneši, līdz tiks piegādāti vācu un amerikāņu tanki.

Krievijas apakšpalātas priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins pagājušajā mēnesī brīdināja, ka Rietumu ieroču piegāde Ukrainai novedīs pie atriebības ar “jaudīgākiem ieročiem”.

Lasi arī: Kā izkļūt no dzīves strupceļa, kad šķiet, ka nekas nepalīdzēs

Tikmēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis trešdien vizītes laikā Londonā atkārtoja lūgumu pēc vairāk ieroču, kā arī iznīcinātāju.

Šajā 2022. gada 6. aprīlī uzņemtajā fotoattēlā ir redzama skulptūra un karogi NATO galvenajā mītnē Briselē, Beļģijā. (Siņhua/Zheng Huansong)

Apvienotā Karaliste ir otrais lielākais Ukrainas atbalstītājs aiz ASV. Pagājušajā gadā vien Apvienotā Karaliste sniedza militāro palīdzību kopumā gandrīz 2,8 miljardu ASV dolāru vērtībā, un Lielbritānijas valdība jau ir apņēmusies “2023.gadā saglabāt tādu pašu finansējuma līmeni”.

Gaidāmajā Eiropadomes sanāksmē 9.-10.februārī Šolcs norādīja, ka sankcijas pret Krieviju tiks vēl stingrākas. Bloks atbalstīs Ukrainu “tik ilgi, cik tas būs nepieciešams”, viņš sacīja.

Leave a Comment