Vai uzrakt dobes pirms ziemas, vai tomēr atstāt šo darbu uz pavasari?

Uzraktā augsne kļūst irdenāka, ziemā tā ir vieglāk piesātināta ar mitrumu un nesablīvē. Un pavasarī tā iesils ātrāk.

Pateicoties rakšanai, daudzgadīgajām nezālēm nav iespējas veiksmīgi pārziemot. Tajā pašā laikā to sēklas nonāk dziļi augsnē un nevar dīgt pavasarī.

Rudens rakšana nedrīkst būt ļoti dziļa. Pietiek ar lāpstas galu. Jāatceras, ka lieli kunkuļi nav jālauž. Pavasarī to nelīdzenā virsma palīdzēs noturēt sniegu un kūstot, ūdenim nonākt dziļāk zemē.

Pēc rakšanas uz virsmas parādīsies dārza kaitēkļi un to kāpuri, kas ātri mirst no sala vai kļūs par putnu upuriem.

Nepieciešamo mēslojumu ir vieglāk pievienot rakšanas laikā. Ir arī iespējams attīrīt vietu no lapām, akmeņiem un citiem gružiem.

Lasi arī: Zvaigžņu ekspertu padomi, kā mainīt savu likteni atbilstoši savai Zvaigžņu zīmei

Lasi arī: Kāds tuvākās nākotnes zīlēšanas veids ir vislabākais katram Zvaigžņu zīmes pārstāvim

Rudens rakšanas trūkumi

Rokot virszemes auglīgais augsnes slānis virzās dziļāk un tā kļūst mazāk auglīga. Tiek izjaukta augsnes struktūra un tā zaudē savas īpašības.

Uz virsmas nokļūst un mirst ne tikai kaitēkļi, bet arī labvēlīgie tārpi un kukaiņi, bez kuriem nav iespējams uzturēt augsnes auglību.

Turklāt rakšana nemaz negarantē nezāļu bojāeju. Daudzi no tiem ir izturīgi pret aukstumu un var dīgt pat no neliela sakneņa gabaliņa.

Rakt vai nerakt?

Vai uzrakt vai iztikt ar irdināšanu, katram jāizlemj pašam. Noteikti uzrakt, ja nepieciešams atjaunot normālu pamestu apgabalu vai neapstrādātu zemi. Ja plānojat stādīt burkānus, kuru sakņu lielākā daļa atrodas 50–60 cm dziļumā. Ja vēlaties savā apkārtnē atbrīvoties no skudrām vai ložņājošām kviešu zālēm.

Tas jādara pēc ražas novākšanas, bet ne vēlāk kā oktobra beigās un spēcīgu lietusgāžu sākumā. Augsnes slāņus vēlams neapgāzt, bet gan nobīdīt. Tas palīdzēs saglabāt labvēlīgāku mikrofloru. Nezāļu saknes ir labāk izvākt, nevis aprakt.

Alternatīva pastāvīgai rakšanai ir zaļmēslu stādīšana. Šie zaļie palīgi irdinās augsni līdz 2 m dziļumam, piesātinās to ar slāpekli, humusu un fosforu. Tie arī palēninās nezāļu augšanu un labi noturēs sniegu ziemā, neļaujot dobēm aizsalt.