Valsts Pol***ja aizturējusi viltus ziņu portālu uzturētājus; organizators apcietināts

Saistībā ar viltus ziņu izplatību, kā rezultātā tika rupji traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un valsts iestāžu darbība, Valsts Pol***ja ir veikusi virkni neatliekamo izmeklēšanas darbību un apjomīgu interneta monitoringu. Šonedēļ Pol***ja aizturēja 21 gadu vecu jaunieti, kurš ir organizējis nepatiesu ziņu izgatavošanu un publicēšanu. Tiesa viņam piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu, un jaunietis tika nogādāts Rīgas Centrālcietumā. Tāpat tika aizturēts 15 gadus vecais līdzdalībnieks, kuram piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Šā gada jūlijā Valsts Pol***jas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļa (Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa) uzsāka kriminālprocesu pēc vairāku uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju iesniegumiem par to, ka interneta vidē tiek izplatītas ar drošības apdraudējumu saistītas ziņas, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi un neizpratni par likumību. Izplatoties šādām ziņām, tika rupji tika traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un valsts iestāžu, kas atbild par rīcību neatliekamos gadījumos, darbība.

Veicot virkni izmeklēšanas un interneta izlūkošanas pasākumus, tajā skaitā monitorējot sociālos tīklus, tika apzinātas vietnes, kurās nepatiesās ziņas bija publicētas.

Pol***ja secināja, ka kopumā internetā atrodamas vismaz septiņas analoģiska satura interneta vietnes, – tv-play.lv; neticams.net; redzams.lv; redzams.net; kasjauns.net; parvisu.net; atklats.com – kuras uztur personu grupa ar mērķi dalīties ar vietnēs izvietotajām viltus ziņām sociālajos tīklos, tādējādi apzināti maldinot sociālo tīklu lietotājus un ievilinot viņus apmeklēt šīs viltus ziņu lapas.

Personu grupa bija apzināti publicējusi nepatiesu informāciju par dažāda veida traģēdijām, ceļu satiksmes negadījumiem, kataklizmām, nelaimes gadījumiem, ieskaitot lielveikala sabrukšanu, lidmašīnas katastrofu, autobusa sadursmi, kurā it kā gājuši bojā bērni, un citas nepatiesas ziņas ar mērķi piesaistīt pēc iespējas lielāku apmeklētāju auditoriju. Par katru ar maldiem ievilinātu apmeklētāju personu grupa saņēma naudu no interneta reklāmas uzņēmumiem, kuri labprāt ievietoja savu reklāmu šādos resursos. Personu grupas noziedzīgi iegūtie ienākumi bija tieši atkarīgi no ievilināto apmeklētāju skaita.

Veicot virkni neatliekamo izmeklēšanas darbību, uz aizdomu pamata par Krimināllikuma 231. panta pirmajā daļā (huligānisms) paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu tika aizturētas un atzītas par aizdomās turētām divas personas.

21. augustā Valsts Pol***ja Rīgā aizturēja iepriekš divas reizes sodītu 1997. gadā dzimušu jaunieti, kurš bija organizējis nepatiesu ziņu izgatavošanu un publicēšanu. Tiesa kā drošības līdzekli viņam piemēroja apcietinājumu, un persona tika ievietota Rīgas Centrālcietumā. Jāpiemin, ka kamēr Pol***ja skaidroja jaunieša atrašanās vietu, viņš sludinājuma portālā bija ievietojis informāciju, ka pārdod telefonu, aicinot veikt priekšapmaksu par tā piegādei izmantoto degvielu. Tādējādi tika apkrāptas divas personas, kuras veica maksājumu, bet telefonu neieguva.

Vakar, 23. augustā, Pol***ja Vidzemes reģionā aizturēja otro grupas dalībnieku, kurš dzimis 2002. gadā un iepriekš nav krimināli sodīts. Ņemot vērā, ka puisis ir nepilngadīgs, viņam tika piemērots drošības līdzeklis – uzturēšanās noteiktā vietā un aizliegums izbraukt no valsts. Pēc izmeklēšanas darbību pabeigšanas ar nepilngadīgo, viņš tika nodots vecāku uzraudzībā.

Veicot virkni kratīšanu un izņemto datu nesēju apskati, tika iegūta informācija, kas ļāva minētos resursus atslēgt, tādā veidā pilnībā pārtraucot nepatiesu ziņu, kas tika publicētas jau minētajās interneta vietnēs, turpmāku izplatīšanos internetā un sociālajos tīklos.

Valsts Pol***ja aicina iedzīvotājus neatbalstīt viltus ziņu vietnes un nevairot negodprātīgu portālu uzturētāju peļņu, ar tām daloties sociālajos tīklos! Valsts Pol***jas oficiālajai informācijai iespējams sekot oficiālajā mājaslapā un sociālo tīklu kontos.

Leave a Comment