Veiksmīgas kartupeļu novākšanas noslēpumi: laiks un paņēmieni bagātīgas ražas novākšanai

Šajā brīdī ieteicams beigt laistīt dobes un ļaut bumbuļiem “nosēsties” zemē. Ideāls laiks nobriedušu kartupeļu novākšanai uzglabāšanai ir 2–3 nedēļas pēc galotņu nokalšanas, kas parasti ir augusts vai septembris, atkarībā no šķirnes un audzēšanas reģiona.

Svarīgi atzīmēt, ka vēlo kartupeļu šķirnes var turpināt audzēt bumbuļus pat septembrī, ja galotnes vēl ir zaļas. Lai novāktu lielus un nobriedušus bumbuļus, augam jādod laiks turpināt augt. Ieteicams augsni uzrušināt vai ap krūmiem pārklāt ar mulču, lai bumbuļi netiktu pakļauti saules gaismai.

Lasi vēl: Es iebēru cepamo sodu zeķē un pakarināju vannas istabā: galvenā problēma tika atrisināta

Īpaši ziemeļu reģionos, kur agrās salnas var sabojāt galotnes, ir svarīgi veikt pasākumus ražas aizsardzībai. Nelabvēlīgos laikapstākļos, kad augi cieš no aukstuma, kartupeļus ieteicams novākt, negaidot to pilnīgu nogatavošanos, lai izvairītos no ražas zudumiem, ilgstoši uzglabājot aukstā augsnē.

Kā pareizi novākt kartupeļus

Šeit ir daži papildu padomi, kas var būt noderīgi rakšanas un ražas novākšanas laikā:

Pareiza laika izvēle: Kartupeļus parasti rok rudenī, kad auga stublāji sāk dzeltēt un izžūt. Tā ir zīme, ka bumbuļi jau ir sasnieguši briedumu.

Uzmanību rokot: rokot kartupeļus, mēģiniet būt uzmanīgiem, lai nesabojātu bumbuļus. Bojāti bumbuļi ātrāk bojājas un var sabojāt visu ražu.

Uzglabāšana pēc ražas novākšanas: Pēc kartupeļu novākšanas ieteicams tos kādu laiku novietot saulē, lai tie nožūst. Tad novietojiet kartupeļus vēsā, sausā vietā ilgstošai uzglabāšanai.

Kartupeļu ražas sagatavošana uzglabāšanai

Pēc rūpīgas kartupeļu ražas novākšanas pienācis laiks bumbuļus sagatavot uzglabāšanai, kur katram solim ir izšķiroša nozīme dārzeņu kvalitātes un svaiguma saglabāšanā.

Jaunajiem kartupeļiem, kas paredzēti ātrai lietošanai, bumbuļus ieteicams rūpīgi nomazgāt aukstā ūdenī un ļaut tiem nožūt ēnā.

Pēc tam dārzeņus iepako maisos vai kastēs un novieto vēsā, tumšā vietā, kur tie var saglabāties svaigi līdz divām nedēļām. Ir svarīgi uzraudzīt kartupeļu ārpuses stāvokli, lai novērstu bīstama solanīna veidošanos, kas padara tos neēdamus.

Leave a Comment