Kartupeļu novākšana ir svarīgs dārzkopības posms, kas prasa rūpīgu pieeju atkarībā no šī populārā dārzeņa šķirnes un izmantošanas mērķa.
Speciālistu padoms, kad kartupeļus novākt
Profesionāli eksperti iesaka sākt novākt kartupeļus vasaras vidū, kad tie sasniedz optimālo gatavību. Viena no galvenajām pazīmēm, ka kartupelis ir gatavs ražas novākšanai, ir tā mizas stāvoklis.
Jauni kartupeļi, kas neiztur ilgi, mēdz viegli nolobīties miza, tāpēc ir svarīgi tos lietot svaigus, lai nebūtu jānomizo nokaltušās mizas.
Dārzkopības speciāliste Sāra Džeja iesaka novākt agri nogatavojušos kartupeļus 60–100 dienas pēc stādīšanas, sezonas vidus šķirnēm ir vajadzīgas vairāk nekā 100 dienas, bet vēlās sezonas šķirnēm ieteicams sākt novākt pēc 130–160 dienām.
Svarīgi atcerēties, ka ziemas uzglabāšanai kartupeļiem ir jāveido blīva miza, kas nenoberžās, nospiežot pirkstu.
Tāpēc, pārbaudot mizu gatavību, kartupeļus vēl kādu laiku atstāj zemē, lai bumbuļi kļūtu izturīgāki. Svarīgi ir arī zināt, ka jauni kartupeļi ar mīkstiem bumbuļiem un plānu mizu jāsavāc tūlītējai lietošanai, un ilgstošai uzglabāšanai labāk izvēlēties nobriedušas šķirnes.
Lasi vēl: Vinegreta recepte, kas pārsteigs pat vismodernāko mājsaimnieci
Atcerieties, ka pareiza pieeja kartupeļu novākšanai palīdzēs jums izbaudīt garšīgu ražu un saglabāt to svaigu ilgu laiku
Kā noteikt, vai kartupeļus var novākt
Runājot par kartupeļu novākšanu uzglabāšanai, ir svarīgi pievērst uzmanību auga augšdaļas stāvoklim, norāda dārzkopības eksperti. Bumbuļiem nogatavojoties, to galotnes sāk dzeltēt un nokalst, kas ir zīme, ka kartupeļi ir gatavi ražas novākšanai.
Turpinājums nākošajā lapā….