Velosipēdistu gūto savainojumu ārstēšana izmaksā vidēji 140 eiro

Līdz ar siltāka laika iestāšanos sākoties velobraukšanas sezonai, pieaug apdzīvoto vietu ielās un uz ceļiem sastopamo velosipēdistu skaits, kas neapšaubāmi nāk par labu videi, samazina satiksmes sastrēgumus un uzlabo pašu braucēju vispārējo Vese***as stāvokli. Diemžēl sadursmju un kritienu gadījumā velobraucēji ir neaizsargāti un negadījums iecērt makā krietnu robu. No apdrošināšanas akciju sabiedrības “BTA Baltic Insurance Company” (turpmāk BTA) apkopotās statistikas izriet, ka 2017. gadā velobraucēju traumu ārstēšana izmaksājusi vidēji 140 eiro, bet dārgākā – gandrīz tūkstoš eiro.

Latvijā aktīvākā riteņbraukšanas sezona tradicionāli sākas aprīlī un ilgst līdz septembra beigām. Šajā laika posmā arī notiek lielākais negadījumu skaits, kurā iesaistīti velobraucēji. Sākot no 2008. gada, pavasara mēnešos notikuši 10%, taču vasaras mēnešos saniedzot kāpumu līdz pat 17 % no visiem gada laikā reģistrētajiem ceļu satiksmes negadījumiem, liecina Ceļu Satiksmes Drošības Direkcijas (CSDD) statistika. Puse no visiem negadījumiem notikusi Rīgā un vēl ceturtā daļa – pārējās valsts pilsētās. Zīmīgi, ka visvairāk sadursmju notiek darba dienas noslēgumā no pulksten 16.00 līdz 18.00, kad palielinās satiksmes intensitāte.

Līdzīga aina ir mopēdu, motociklu un kvadraciklu vadītāju vidū. Kopš 2014. gada apkopotā statistika rāda, ka aprīlī notiek 8% no visiem gada laikā notikušajiem negadījumiem, un vasaras mēnešos sasniedz pat 20 %.
«Zīmīgi, ka ceturtā daļa no visiem reģistrētajiem velobraucēju nelaimes gadījumiem notikuši nevis sadursmē ar citu transporta līdzekli, bet braucējam pašam nokrītot no velosipēda un savainojoties. Tas ir otrais biežākais negadījumu cēlonis pēc sadursmes ar automašīnu. Motorizēto transporta līdzekļu grupā šie skaitļi ir vēl iespaidīgāki – paša kļūme kļuvusi par kritiena iemeslu trešdaļā negadījumu. Tas ir nopietns signāls ikvienam velo un motobraucējam apdrošināties pret nelaimes gadījumiem arī tad, ja viņš ikdienā nebraukā pa intensīvas satiksmes ielām,» skaidro BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

2017. gadā BTA saņēma 120 atlīdzības pieteikumus no Nelaimes gadījumu apdrošināšanas polišu īpašniekiem par savainojumiem, kas gūti braucot ar velosipēdu. Biežāk gūtās traumas ir plēstas brūces, lauzts kāds no kājas kauliem vai, krītot pāri stūrei, lauzts atslēgas kauls vai gūts smadzeņu satricinājums.

Smagākais kritiens reģistrēts pērnā gada martā, kad kādam velobraucējam rokas operācija un tai sekojošā trīs mēnešu ārstēšanās būtu izmaksājusi 915 eiro. Šajā gadījumā visas izmaksas sedza apdrošinātājs. Citam apdrošinātam velobraucējam maijā kājas traumas ārstēšanai būtu jāiztērē 753 eiro, bet vēl kādam pleca savainojuma sadziedēšana prasītu 620 eiro. Vidēji par apdrošināšanas gadījumu 2017. gadā izmaksāti 140 eiro.

Par BTA

Apdrošināšanas akciju sabiedrība “BTA Baltic Insurance Company” ir nozīmīgākā apdrošināšanas sabiedrība Baltijā, kas piedāvā plašāko nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumu klāstu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. BTA lielākais akcionārs ir “Vienna Insurance Group AG” ar 190 gadu ilgu pieredzi apdrošināšanas nozarē. Šajā grupā ietilpst vairāk nekā 50 apdrošināšanas sabiedrības 25 valstīs, un tajā strādā 25 000 darbinieku. “Vienna Insurance Group AG” ir izteikts līderis pārstāvētajos tirgos Eiropā ar augstu finansiālās stabilitātes novērtējumu – “Standard & Poor’s” A+ (stable outlook) -, kura akcijas tiek kotētas Vīnes un Prāgas biržā.

Leave a Comment