“VESELĪBNIEKS” ir datorspēle Vese***as pratības veicināšanai

Izmantojot tehnoloģijas kā ietekmīgu instrumentu informācijas nodošanai, radīta viktorīnas tipa datorspēle par Vese***as jautājumiem “Veselībnieks”. Idejas autori ir Vese***as uzņēmumu grupa “Repharm”, saturu izstrādājuši ārsti, dizaina un tehnisko risinājumu – speciālistu komanda no Ekonomikas un kultūras augstskolas.

“Veselībnieks” ir personālo un pārnēsājamo datoru interneta pārlūka platformas viktorīnas tipa datorspēle, kas desmit tematiskās sadaļās ietver 450 ārstu sagatavotus jautājumus. Pirmie datorspēles lietotāji – J.Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu kora puiši kopā ar atklāšanas pasākuma viesiem – atzina, ka spēlējot uzzinājuši krietni daudz kā tāda par cilvēka ķermeni, ko līdz šim nav zinājuši. Arī par veselīgiem paradumiem, veselīga uztura niansēm, par dažādām slimībām un kā no tām varētu izvairīties. Uzmanību piesaistījuši tieši tie jautājumi un atbildes, kurās samanāma spēles autoru asprātība un aicinājums diskutēt. Datorspēle tagad ir nodota lietotājiem. Idejas autori – Vese***as uzņēmumu grupa “Repharm” – kopā ar izstrādātājiem piedāvā mūsdienīgu rīku, ar kura palīdzību veicināt skolēnu Vese***as pratību. Spēle ir pieejama zīmola “Mēness aptieka” mājaslapā. www.menessaptieka.lv

Linda Šauriņa, ģimenes ārste: “Lai mainītu daudzas nevēlamās situācijas, kurās nonāk mūsu pacienti, ikvienam ir jāsāk ar pamatiem – ar interesi par sevi un savu veselību. Lai to vairotu, mums ir jādodas pretī pa taku, uz kuras visbiežāk sastopam jauno – Z paaudzi – interneta paaudzi – tas ir e-vidē. Ceram, ka spēle palīdzēs bērnos radīt interesi par pamatjautājumiem, kā darbojas organisms, kas nepieciešams, lai tas būtu vesels, kā palīdzēt, kad gadās saslimt. Medicīna ir bezgala plašs lauks, spēle nav visaptveroša, bet ceram, ka tā raisīs sarunas, aicinās uzdot jautājumus vecākiem un skolotajiem, kopīgi meklēt un atrast pareizās atbildes, raisīs sacensību garu un vēlmi iepazīt arī vēl neapjausto.”

Dins Šmits, “Repharm” ģenerāldirektors: “Šīs spēles izveidošana ir vēl viens praktisks piemērs mūsu uzņēmumu grupas piedāvājumam Latvijas iedzīvotājiem – rūpēties par cilvēka veselību kopumā, visām viņu Vese***as vajadzībām. Esam radījuši noderīgu rīku – Vese***as datorspēli skolēniem, un ceram uz vecāku, pedagogu un arī Vese***as aprūpes institūciju ieinteresētību Vese***as pratības aktualizēšanā un veicināšanā.”

Datorspēles prezentācijā aktīvi līdzdarbojās, Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu Uzturs un Uzturzinātne vadītāja, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas prezidente Lolita Neimane, Slimību profilakses un kontroles centra Vese***as veicināšanas vadības nodaļas vadītāja Sanda Terela, ģimenes ārsts, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Reinis Siliņš, Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes lektore un pētniece Vita Savicka, Vese***as uzņēmumu grupas “Repharm” ģenerāldirektors Dins Šmits, EKA studiju programmas “Datorspēļu dizains un grafika” direktors Kaspars Šteinbergs, Spēļu asociācijas valdes loceklis Ēriks Līsmanis, kā arī pārstāvji no Valsts izglītības satura centra, medicīnas un izglītības iestādēm.

www.menessaptieka.lv

Leave a Comment