Veselīgs uzturs ēdienkarte: pamatprincipi, produkti un padomi kā to ievērot

Veselīgs uzturs ēdienkarte:

Veselīgs uzturs un tā ēdienkarte – ir viens no populārākajiem saukļiem, ko dzirdam teju katru dienu, taču uztura speciālisti apgalvo, ka tas ir arī viens no vispārprastākajiem jēdzieniem, raksta Latvijas Avīze! 

Pirmkārt, veselīgs ir daudzveidīgs uzturs, uzturā lietojot produktus no visām pārtikas produktu grupām.

Cilvēkam ar pārtiku ir iespējams saņemt 28 aminoskābes (no tām 7 neaizvietojamās), 15 mikroelementi, 16 vitamīni, 3 taukskābes un protams ūdeni.

 

Otrkārt, mums pret sevi ir jābūt kritiskiem un jāprot objektīvi izvērtēt mūsu ēdienkartes atbilstību mūsu dzīvesveidam.

Tālāk rakstā būs lasāmi padomi kā ievērot veselīgu uzturu– tas tiešām nav tik grūti, vienkārši ir jāsaprot, kuri produkti ir jāizskauž no savas ēdienkartes vai jāsamazina līdz minumam un kurus vajag lietot vairumā.

 

Veselīga uztura pamatprincipi

 

 Dzer siltu ūdeni no rīta

Tavs pirmais darbiņš no rīta ir izdzert glāzi silta ūdens (vēl labāk, ja tam pievienosi citrona sulu). Siltais ūdens izskalos no tavām zarnām gļotas. Gļotās ir vielas, kas rada Sli**bas.

Lasi arī: Pilnvērtīga uztura ēdienkarte vienai nedēļai – smelieties idejas!

 Nedzeriet ēšanas laikā

Dzerot ēšanas laikā tu noslīcini gremošanas fermentus un tie vairs nespēj pilnvērtīgi strādāt. Dzer šķidrumu 30 minūtes pirms vai pēc maltītēs, bet ne tās laikā. Sulas jādzer ēšanas laikā, sevišķi skābās, jo dzerot tukšā dūšā traumēsiet kuņģa gļotādu. Priekšroka jādot dārzeņu sulām, nevis apelsīnu.

 Neēd ļoti karstu un ļoti augstu

Pazeminātas skābes saturs kuņģī viens no iemesliem ir karsts ēdiens.  Augsts ēdiens iznīcina fermentu darbību. Tie neizdalās tik ilgi, kamēr temperatūra kuņģi paceļas līdz normālai.

 Košļā lēni

Jo zobi atrodas mutes dobumā, turpretī kuņģī nav neviena zoba, kas varētu sašķelt lielāku ēdiena gabalus. Katrs kumoss ir jāsakož daudzas reizes. Ļoti nepareizi darām, ēdot maizi , uzdzerot kafiju. Siekalās esošie fermenti nespēj sašķelt polisaharīdus līdz maltozei, tāpēc zarnu traktā veidojas pašbrūvētie spirti, kas indē aknas un citus orgānus. Paruna saka: ‘’Piecas minūtes košļāta pārtika par gadu pagarina dzīves ilgumu, katrs kumoss jākošļā vismaz 33 reizes’’. Siekalās esošais lizocīns izšķīdina mikrobus, parazītus un vienšūņus. Ja cilvēks rūpīgi nesakošļā, bet norij kumosu, nenotiek pietiekama siekalu izdalīšanās, parazīti un to oliņas nonāk cilvēka organismā neskarti. Mēs tos vienkārši apēdam.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment