Vēža pacienti Latvijā mudina likumdevējus rīkoties, lai uzlabotu valsts vēža aprūpi. Atbildot uz to, deputāti veidos atbalsta grupu.

– depositphotos.com

Vēža pacientiem Latvijā joprojām nav pieejama līdzvērtīga, kvalitatīva ārstēšana un medikamenti, norāda pacientu atbalsta biedrības. Viņi ceturtdien devās uz Saeimu jeb Latvijas parlamentu, lai veicinātu izpratni par problēmām, ar kurām valstī saskaras vēža pacienti. Vairāki deputāti atzina labākas vēža ārstēšanas nepieciešamību un solīja iestāties par pacientu organizāciju ieteikumiem.

Neatkarības laukumā pie Saeimas nama ceturtdien bija redzams vēža slimnieku pārstāvošs akrobāts. Viņš balansēja uz vienas kājas, nezinot, vai nokritīs, bet, ja kritīs, viņš nebija pārliecināts, vai spēs piecelties. Ar šādu priekšnesumu Saeimas deputātus ceturtdien pirms sēdes sākuma sveica Latvijas onkoloģisko pacientu atbalsta organizācijas.

Kā akrobāte uz virves, Agnese Apse pazīst neziņas un baiļu sajūtu, cīnoties ar vēzi. Viņa to raksturo kā izrādi, kurā viņas dzīve karājas svērtā.

Pacientu atbalsta biedrības ir atklājušas, ka vēža slimnieki joprojām saskaras ar daudzām problēmām, lai piekļūtu efektīvai ārstēšanai, un izmeklējumu gaidīšanas laiks ir ilgs. un konsultācijas. Vairāk nekā pusei pacientu trūkst informācijas par vēzi un tā ārstēšanu, un gandrīz pusei ir slikta komunikācija ar ārstiem un Vese***as aprūpes iestādēm.

Biedrības “Soli priekšā melanomai” pārstāve Sondra Zaļupe sacīja, ka kritiska situācija, jo pacienti pazūd un mirst no melanomas. Viņa sacīja, ka tas saistīts ar savlaicīgas ārstēšanas un atbilstošas ​​ārstēšanas trūkumu.

Pacientu organizācijas norādīja, ka sagaida, ka jaunā Saeima finansēs valdības apstiprināto “onkoplānu”. Viņi lūdz atbalstu Eiropas mēroga vienotu vēža ārstēšanas kvalitātes prasību ieviešanā Latvijā, kā arī vienotas datu bāzes jeb vēža reģistra ieviešanā.

Biedrības “Onkoalianse” dibinātāja Olga Valciņa norādīja, ka vēlētos, lai katram eiro, kas tiek samaksāts par pakalpojumiem no valsts kabatas, tiktu pievienota kvalitātes prasību pakete, tostarp datu apkopošana, lai pilnveidotu nākotnes plānošanu.

Par vēža slimniekiem bieži runā tā, it kā tie būtu tikai statistika vai skaitļi, bet aiz katra skaitļa slēpjas reāls cilvēks ar stāstu. Pacientu organizācijas strādā, lai atgādinātu cilvēkiem par šo faktu.

Onkoloģisko pacientu piketu apmeklēja arī daudzi jaunievēlētie Saeimas deputāti, tostarp vairāki ārsti, kuri pieteikušies darbam Saeimā vēža slimnieku atbalsta grupā.

Daudzi jaunievēlētie Saeimas deputāti, tostarp vairāki ārsti, pievienojās onkoloģisko pacientu piketam. Šie ārsti pieteikušies darbam Saeimā vēža pacientu atbalsta grupā.

Saeimas deputāts Hosams Abu Meri sacīja, ka viņa partija darīs visu, lai, neskatoties uz pašreizējo krīzi un budžeta veidošanas grūtībām, turpinātu iepriekšējā sēdē iesākto darbu.

Savukārt parlamentāriete Līga Kozlovska. (Zaļo un zemnieku savienība) pauda: “Jārunā par zāļu cenām, ja nupat runājām ar onkoloģiskajiem pacientiem, kuriem kaimiņvalstī, piemēram, Lietuvā šīs inovatīvās zāles ir uz pusi lētākas, ja mums ir 10 000 [eiro], piemēram, uz mēnesi ir 5000 par mēnesi.”

Uz onkoloģijas nozares problēmām ekonomikas ministre bija gatava norādīt saviem kolēģiem, kuri iepriekš strādāja onkoloģisko pacientu atbalsta grupā.

“Ir svarīgi rīkoties pēc iespējas mērķtiecīgāk, un zāles vajadzētu” t piedāvāt otrajā vai trešajā rindā. Bet vislabāk jau no paša sākuma, lai cilvēki pēc iespējas ātrāk atveseļotos un turpinātu dzīvot pilnvērtīgu dzīvi,” sacīja Indriksone.

Topošās valdības Vese***as ministra amata kandidāte Līga Meņģelsone. arī apliecināja, ka onkoloģijas jautājumus viņa uzskata par vienu no svarīgākajiem Vese***as nozarē. Viņa arī norādīja, ka “onco plāna” īstenošana būtu jāturpina finansiālo iespēju robežās.

Leave a Comment