VID ieviestie viedie risinājumi ērtākai pakalpojumu sniegšanai

26. aprīlī BiSMART rīko Valsts konferenci, kurā tiks pastāstīts par viedajiem risinājumiem valsts attīstībā un pārvaldībā. Latvijas mērogā ļoti svarīga loma veiksmīgas valsts pārvaldības stiprināšanā ir arī Valsts ieņēmumu dienestam. Nenoliedzami, arī viedās tehnoloģijas ir VID veiksmīgas darbības pamatā.

Tuvāk ar tām iepazīstināja VID ģenerāldirektora vietniece un informātikas pārvaldes direktore Vita Narnicka, kura viesojās BiSMART studijā.

“Tehnoloģijas ir kā brīnumrīks, kas palīdz iet līdzi laikam un spēt sniegt kvalitatīvus pakalpojumus saviem klientiem” – tā tehnoloģiju nozīmi un nepieciešamību pamato Vita Narnicka. Viņa arī uzsver, ka visi klienti arī sagaida efektivitāti, gudrību, viedumu, un bez tehnoloģijām mūsdienās nav iespējams to sasniegt. Vita Narnicka video intervijā minēja vairākus viedos risinājumus – robotus, lietu internetu (IoT – Internet of Things), mobilās aplikācijas, lielos datus (Big Data), kā arī sniedza ieskatu Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) jaunumos.

Kā pirmā no tehnoloģijām tika minēta deklarāciju izskatīšanas robots, kas pārsvarā pārbauda deklarācijas.
Robots 70-80% no deklarācijām pats apstrādā un, ja ir kādas neskaidrības, tiek piesaistīti darbinieki, kas palīdzēs ar konkrēto jautājumu.

VID savā darbībā izmanto arī automātiskās tulkošanas servisus. Šīs tehnoloģijas mērķis ir padarīt elektroniskās deklarēšanas sistēmu ērtāku klientiem, kuriem latviešu valoda nav dzimtā valoda. Šīs funkcijas veikšanai tiek izmantots mašīntulkotājs Hugo, kuru pieslēdz elektroniskās deklarēšanas sistēmai un tas pārtulko sistēmas saturu angļu un krievu valodā.

Viedās tehnoloģijas tiek piesaistītas arī muitas punktos. Šī gada janvārī tika pabeigts apjomīgs projekts, kura mērķis ir efektīvāka uzraudzība muitas punktos. Šo uzraudzību veic rentgenti, kas filmē mašīnās notiekošo. Tādā veidā ir iespēja noteikt, piemēram, cik daudz šoferu veduši preci, par kuru nav nomaksāti nodokļi vai cik daudzi veduši tādu preci, kas ierindojama bīstamo preču kategorijā. Svarīgi uzsvērt, ka šāda sistēma nedarbojies vien Latvijā, bet tā ir vienota sistēma visās trīs Baltijas valstīs.

Veiksmīgu pakalpojumu nodrošināšanā, protams, liela nozīme ir mobilajām aplikācijām.

VID ir ieviesis mobilo aplikāciju attaisnojamo izdevumu deklarēšanai. Aplikācija der gan IoS, gan Android operētājsistēmām un ar tās palīdzību visa gada garumā var fotografēt čekus, kuri ietver Vese***as un izglītības izdevumus.

Ar aplikācijas palīdzību čeki automātiski nonāks VID sistēmā. Lai saņemtu attaisnojamos izdevumus, likums paredz, ka jāsaglabā arī oriģinālie čeki. Vita Narnicka uzsver, ka aplikāciju vēl noderīgāku padarītu iespēja savienoties ar e-Vese***as sistēmu, tādā veidā automātiski tiktu iegūtas e-Vese***as sistēmas atskaites par katra cilvēka izmantotajiem Vese***as pakalpojumiem un izdevumiem.

Tehnoloģiskais progress skāris arī Elektronisko deklarēšanas sistēmu. Vita Narnicka uzsver, ka pašreiz norit darbs pie jaunas, paplašinātas mobilās EDS aplikācijas. Kā viens no aplikācijas jaunumiem varētu EDS sasaiste ar lielo uzņēmumu grāmatvedības sistēmu. Tāpat aplikācija piedāvā jaunumu – atzīmēt sistemā, par kuru personu ko tieši vēlas nomaksāt.

Pilns video materiāls apskatāms BiSMART FaceBook vietnē: https://goo.gl/b5ieFf

Par dažādiem tehnoloģiskiem risinājumiem tieši valsts pārvaldei runāsim jau 26.aprīlī BiSMART konferencē “Vieda Valsts Pārvalde”. Vairāk informācijas un pieteikšanās te:
http://valsts.bismart.lv

Leave a Comment