VIena no partijām brīdina: Latvijā esot plānots masveidā un ilgtermiņā izcirst mežus

Šīs dienas Ministru kabineta sēdē pēdējā brīdī tika iekļauti un apstiprināti grozījumi noteikumos, kas ilgtermiņā paredz veicināt Latvijas mežu straujāku izciršanu un draud neatgriezeniski iznīcināt mūsu dabas mantojumu.

Partija PROGRESĪVIE uzsver, ka šāds lēmums neatgriezeniski izmainīs Latvijas ainavu un demonstrē pilnīgu vienaldzību pret klimata pārmaiņām radītajiem draudiem un bioloģiskās daudzveidības izzušanu.

Kopš 2020.gada nav notikusi nekāda diskusija par koku ciršanas mežā noteikumiem un to atbilstību Latvijas un sabiedrības interesēm. Tomēr šobrīd steidzamības kārtā tiek iekļauts regulējums, kura radītās sekas novedīs pie tā, ka tiks neatgriezeniski iznīcināts Latvijas dabas mantojums, ko nebūs iespējams atjaunot. PROGRESĪVIE uzsver, ka Latvija visu laiku savās tēla kampaņās akcentē, ka esam viena no zaļākajām valstīm Eiropā, taču šobrīd Zemkopības ministrija dara visu, lai iznīcinātu Latvijas identitāti un mūsu nākotni.

“Regulējuma sekas būs katastrofālas. Pirmkārt, Latvija nespēs izpildīt ES saistības dabas vērtību saglabāšanā. ES aizsargājamie biotopi jau šobrīd ir sliktā stāvoklī. Tāpat, meži no daudzfunkcionāla ekonomiskā, dabas un atpūtas resursa pakāpeniski pārvērtīsies par stādu audzētavām kailcirtēs, kuras nebūs salīdzināmas ar pilnvērtīgu mežu un nebūs piemērotas cilvēku atpūtai. Palielinātās CO2 emisijas no izcirtumiem jau uz 2030.gadu būs nesamērīgi dārgi jāsedz transporta un rūpniecības sektoriem, kā arī šāds lēmums draud neatgriezeniski iznīcināt mūsu dabas mantojumu. Šādus lēmumus nevar pieņemt steigā, bez rūpīgām diskusijām un bez sabiedrības iesaistes”, komentē partijas PROGRESĪVIE valdes locekle Jana Simanovska.

PROGRESĪVIE uzsver, ka grozījumu pieņemšanu steigā nevar skaidrot ar īstermiņa rūpēm par koksnes ieguvi, jo tiem ir ilgtermiņa raksturs. Īstermiņā koksnes ieguves apjomu pie nepieciešamības var nodrošināt ar citiem instrumentiem, piemēram, “Latvijas valsts mežu” darbības izmaiņām.

Leave a Comment