Kabaču sezonas vidū es vienmēr gatavoju dārzeņu sautējumu – šis ir mans vasaras firmas ēdiens. Kabacīšu sautējums sanāk sātīgs un viegls, ja to gatavo bez kartupeļiem.
Pagājušajā gadā sāku gatavot kabaču ievārījumus ziemai, jo sezonā dārzeņi neko nemaksā, un ziemā no šīm cenām vienkārši jāķeras pie sirds. Kā sasaldēt kabaci? Varat pagatavot dažādus ievārījumus atkarībā no tā, kam tos gatavojat.
Kā sasaldēt kabaci
Kad mana tante savā vasarnīcā audzē kabačus, viņa man uzreiz atnes vairākus kilogramus jaunu kabaču. Visgaršīgākie tie ir tad, kad iekšā nav sēklu un miziņa ir mīksta. Tad, vienlaikus ar gatavošanos, mājās sākas kabaču nedēļa, jo daļu ziemai sasaldēju, bet daļu uzreiz pagatavoju: sautējumus, pankūkas, ceptus kabačus, daudz visādu gardu lietu, ko ar prieku ēdam gan vasarā, gan ziemā.
Saldētas kabaču šķēles
Lai kabači nekļūtu ūdeņaini, tos var uz dažām minūtēm iemērkt verdošā ūdenī. Tādā veidā, cepoties, atkausētie kabači nebūs ūdeņaini. Es to neesmu mēģinājusi, bet vienkārši sasaldēju svaigus jaunus kabačus bez sēklām. Kopumā veciem kabačiem ar biezu mizu ir poraina struktūra, un tie ir tie dārzeņi, kas atgādina gumiju. Tāpēc labāk izvēlēties mazus kabačus no dārza.
Pirms sasaldēšanas kabačus rūpīgi jānomazgā aukstā ūdenī. Ja kabači ir no veikala, nomazgājiet tos ar cepamo sodu un pēc tam vēlreiz tīrā ūdenī. Katru kabaci nosusiniet ar dvieli un sāciet griezt. Cepšanai es sagriežu kabačus 1–1,5 cm biezos apļos.
Tad es pārklāju lielu griešanas dēli ar pārtikas plēvi un izkārtoju apļus vienā rindā tā, lai tie nesaskartos viens ar otru. Es pārklāju kabačus ar plēvi virsū un atkal izkārtoju kabačus. Tādā veidā tie nesalīp kopā un viegli atdalās no plēves. Var veidot 3-4 rindas, sasaldēt kabačus un pēc tam ievietot tos vienā hermētiskā traukā vai iepakot maisiņos. Ja šķīvi vai dēli nepārklājat ar plēvi, kabači salips un tos būs grūti atdalīt.
Kabaču šķēles var pievienot dārzeņu sautējumiem vai apcept pannā kā atsevišķu ēdienu. Pirms gatavošanas tās nav nepieciešams atkausēt: pievienojiet tās citiem dārzeņiem sautējumā, zupā vai iemetiet tieši pannā ar saulespuķu eļļu.
Kabaču kubiņi
Es uzreiz gatavoju vairākus maisiņus ar kabačiem kubiņos. Šis pagatavošanas veids izrādās visveiksmīgākais. Kabaču kubiņus var pievienot sautējumiem, izmantot omletēs, sāļajās smalkmaizītēs, pievienot pirmajiem ēdieniem. Kubiņiem nevajadzētu būt ļoti lieliem, bet arī ne maziem – pietiek ar 2 cm, lai kabači traukā nezaudētu formu un ātri pagatavotos.
Lasi vēl: Veca armēņu kūkas recepte, kas ir viegli pagatavojama un garšo kā no smalka restorāna
Sagrieztos kabačus arī izkārtoju uz dēļa vienā rindā, atstājot starp katru gabalu nedaudz brīvas vietas. Var tos porcijās ievietot maisiņos ar rāvējslēdzēju, bet tie turas kopā. Labāk, protams, vispirms tos sasaldēt un pēc tam sadalīt: viens maisiņš – viena kabaču porcija, lai nebūtu jālauž, ja maisiņā sakrājas kondensāts un pārvēršas ledus gabalā. Sautējumam der arī veci kabači, galvenais ir izņemt sēklas un sagriezt kabačus, var noņemt mizu, ja tā ir ļoti raupja.
Rīvēti kabači
Pankūkām derēs arī jebkurš kabacis bez sēklām. Sarīvē kabaci uz rupjās rīves un labi izspied, lai atbrīvotos no sulas. Pēc tam vienmērīgi izklāj sarīvēto kabaci uz dēlīša un sasaldē saldētavā. Šo maisījumu var nekavējoties izkaisīt plastmasas maisiņos vai izklāt silikona veidnēs. Pirms gatavošanas maisījums ir jāatkausē un jāpievieno mīklai.
Ar kabačiem var pagatavot arī pusfabrikātus. Piemēram, pildītas kabaču laiviņas. Šādi izstrādājumi jāuzglabā atsevišķi un jāietin folijā. Kad vēlaties gatavot, vienkārši uzkarsējiet cepeškrāsni un cepiet kabačus. Saldētus kabačus saldētavā bez piedevām neapstrādātā veidā var uzglabāt 5 mēnešus. Pagatavojumus ar sīpoliem, burkāniem, malto gaļu vislabāk saldētavā neuzglabāt ilgāk par 2 mēnešiem. Vēlu veiksmīgus gatavošanās darbus un patīkamu vasaru.